Hírek

2017.07.09. 15:05

Idén is megúszták a Balatont - Kellemes időben és vízben szelhette át a tavat ezúttal minden korosztály

RÉVFÜLÖP/BALATONBOGLÁR - Idén 8277-en csobbantak a vízbe a 35. Balaton-átúszáson, a lehető legideálisabb időjárási körülmények között. Risztov Éva olimpikon a fő szponzor nagyköveteként népszerűsítette a sportot és az egészséges táplálkozást. Az úszónő korábban az eddigi átúszások történetében a legjobb női időt úszta, 59 perc és 27 másodperc alatt ért át a túlsó partra.

Tóth B. Zsuzsa

A többször is elhalasztott úszást tegnap végre sikerült megrendezni, a megmérettetésre vágyók már reggel hét óra után néhány perccel a vízbe csobbanhattak. Hazánk több mint 800 településéről neveztek az úszók, egyharmaduk volt fővárosi induló. A legidősebb induló a 82 esztendős Bucsányi Elemér volt. A résztvevők alig öt százaléka volt élsportoló, mint például a világ- és Európa-bajnok Drávucz Rita vízilabdázó vagy Mányoki Attila, a világ egyik legismertebb óceánúszója.

A többiek a lelkes és elszánt amatőrök táborát erősítették. A bátor próbázók egyharmada volt hölgy, és, mint minden alkalommal, idén is szép számmal indultak fogyatékkal élők, mozgáskorlátozott sportemberek is. Risztov Éva olimpikon első ízben 2009-ben úszta át a Balatont, idén is jelen volt ugyan a programon, azonban ezúttal nem úszott.

A lehető legideálisabb körülmények között rajtolhattak az úszók a révfülöpi kikötőből, a levegő 27 fokos, a víz 25 fokos volt, és enyhe észak-keleti szellő lengedezett.Idén is kimerültek, feladták néhányan, de nem volt baleset, rosszullét, rendben befejeződött az úszás
Fotó: Pesthy Márton

Már reggel kilenc óráig 2500 úszó csobbant a vízbe, hogy legyőzze saját korlátait és a Balatont. Az Olimpiai Ötpróba fontos állomását is jelentő úszópróba első indulóit Szabó Tünde államtitkár asszony indította útjukra már reggel hét óra után pár perccel. A lehető legideálisabb körülmények között rajtolhattak az úszók a révfülöpi kikötőből, a levegő 27 fokos, a víz 25 fokos volt tegnap és enyhe észak-keleti szellő lengedezett.

A sportpályán folyamatosan hosszú sorok kígyóztak a nevezésnél, vérnyomás mérésnél, hogy bemelegítés után nekivágjanak az 5,2 kilométeres távnak, majd a balatonboglári Platán strandon partot érjenek. A vízben idén is ötven méterenként állt több, mint 130 csónak, vitorlás, kishajó, amelyekbe kapaszkodva, vagy akár a fedélzetükön pihenhettek a fáradt úszók, sőt, vizet és szőlőcukrot is kaptak. Az úszófolyosóban a távokat kilométerenként bóják jelezték és szükség esetén idén is rendelkezésre állt az orvosi segítség hat motorossal és három kórházhajóval.

A vízimentők és az 1200 szervező is azon dolgozott, hogy mindenki épségben célba érjen. Hangsúlyozták a szervezők, hogy ez most nem egy verseny, mindenki a saját tempójában teljesítse a távot, akinek pedig mégsem megy, inkább adja fel, kiviszik a partra.

Célba érkezéskor minden teljesítő frissítőt kapott, de a legnagyobb örömet nyilván idén is a "megúsztam" feliratú póló jelentette, főként azok számára, akik első ízben győzték le a távot.

Tegnap végre sikerült megrendezni a tóátúszást, a megmérettetésre vágyók már reggel hét óra után néhány perccel a vízbe csobbanhattak. Hazánk több mint nyolcszáz településéről neveztek az úszók, baráti társaságok együtt tették meg a távot
Fotó: Pesthy Márton

A nevezők ezúttal a megszokott egy órával szemben fél egyig csobbanhattak a vízbe, hogy a késő délutánra előre jelzett zivatarig átérjenek a túlsó partra. Idén is kimerültek, feladták néhányan, de nem volt baleset, estére rosszullét, rendben befejeződött az úszás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!