Hírek

2017.05.24. 12:41

Idén is elég virágos Tihany? Szinte minden készen áll!

Tihany- Június 30-ra várják az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi zsűrijét a félszigetre.

Sági Ági

Tihany tavaly megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt a kisváros kategóriában, a nagyvárosi kategória győztese Kaposvár lett. A győzelem azt jelentette, hogy Magyarország ezt a két települést indította a nemzetközi megmérettetésen.

-Három-négy hetente jönnek hozzánk a Magyar Turizmus Ügynökség szakemberei, akik segítik a felkészülésünket. Jobban észreveszik, hogy hol van még javítanivaló, és a segítségükkel találtuk ki a bírálóbizottság négy órás programját is. Ez a verseny már nem csak a virágosításról, és a látványról szól, értékelik a fejlesztési terveket, a fenntarthatóságot, és még sok minden mást is-mondta el lapunknak Tósoki Imre polgármester.

Fotó: Sági Ági

A települések bírálata nagyon szigorú szabályok szerint történik. A Tihanyiaknak pontosan négy órájuk van, hogy bemutassák a falu értékeit. A négy óra elteltével a zsűri akkor sem mehet tovább, ha még nem végzett a tervezett programmal, akkor a látottak alapján kell pontoznia. A bizottság 30-án a reggeli komppal érkezik, majd a polgármester tart rövid prezentációt a falu fejlesztési stratégiájáról. Ezután megnézik majd a Levendula Ház Látogatóközpontot, és a levendulamezőket, majd a hajóállomás fejlesztéseiről kapnak tájékoztatást. Ebédet, hogy a félsziget szépségeiről minél jobban tájékozódhassanak, hajózás közben esznek majd, ami a Sajkodi-öbölbe viszi őket. Az ebéd utáni program a Mádl Ferenc téren folytatódik, majd a Tihanyi Legenda projekt helyszíneit látogatják meg.

Fotó: Sági Ági

-Nagyon magukénak érzik a Tihanyiak ezt a versenyt. Jellemző a falura, hogy amikor összefogásra van szükség, bárkit meg tudunk mozdítani. Rengetegen segítettek most is nekünk. Tavasszal a horgászegyesület szervezett szemétszedést, amire rengetegen jöttek, a Levendula Klub- a nyugdíjasaink fát ültettek. Ők rengeteget foglalkoznak a gyerekekkel is, az óvodai ültetésekben is ők segédkeznek. A környezeti nevelés nálunk nagyon hangsúlyos, csapadékvizet gyűjtenek, komposztálnak, növényekből napórát készítenek a gyerekek. Segítenek nekünk a vendéglátó-helyek, a Nemzeti Park, az Apátság, és a Limnológiai Intézet is- meséli Rózsa Éva a Németh László művelődési ház vezetője.

Fotó: Sági Ági

A verseny végén a települések arany, ezüst vagy bronz minősítést kapnak, és többféle különdíjat is kiosztanak. A díjátadó szeptemberben, Szlovéniában lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!