Hírek

2016.04.08. 13:43

Huszonegy népszavazási kezdeményezés egy ötszáz lelkes településen

Paloznak - Egy nonszensz kezdeményezés miatt kérdésessé válhat egy teljes településrész sorsa a Balaton partján, amelyről, úgy tűnik, öten is tarthatnak népszavazást.

Kekk Sára

A nyugodtnak tűnő északi parti település életét az utóbbi hónapokban egy elsőre érthetetlennek tűnő ügy forgatta fel. Már több mint három éve kezdődött ez a hosszadalmas és vitákkal teli ügy, amikor Zujeva Irina Vlagyimirovna és családja a Vörösparti soron álló telekre felépítette üdülőjét. Mivel akkor magasnak ítélte a rájuk vonatkozó közterheket, kérvényezte az ingatlan átminősítését lakóingatlanná, amelyet a kormányhivatal jóvá is hagyott.

- Mivel az a terület üdülőövezet, a rendezési terv szerint ott nem épülhet lakóingatlan, így megfellebbeztük az átminősítést. A fellebbezésünket a kormányhivatal jóváhagyta, majd kötelezte a balatonfüredi jegyzőt az átminősítés visszavonására – mondta el a történet kezdeti problémáit Czeglédy Ákos, a település polgármestere.

A konfliktus forrása tehát ez az incidens volt, és itt még mindig nem ért véget a történet.

- Ezek után, körülbelül másfél éve, ősszel Irina férjével, Andrejjel és két másik nyaralótulajdonossal ültem le tárgyalni. Ekkor az volt a probléma forrása, hogy szerinte a település diszkriminálja a Vörösparti soron élő állandó lakosokat, hiszen míg a település többi részén élőknek nem kell építményadót fizetniük, nekik igen.

A polgármester már ekkor is elmondta Andrejnek, hogy az adókedvezmény csak lakóingatlanokra vonatkozik, nyaralóra nem, és miután a Vörösparti sor üdülőövezet, ott csak nyaralók épülhetnek, ennek minden előnyével és hátrányával. Ekkor Andrej egy helyi adórendeletre hivatkozott, melyben szerepelt, hogy a település 71-es főút alatti részén a lakóingatlanokra adókedvezmény nem vehető igénybe.

- Ezt a kitételt felülvizsgáltuk, és tavaly ki is vettük a helyi adórendeletből - mondja a polgármester, aki hozzátette, ez természetesen akkor sem vonatkozott a családra, hiszen nem lakó-, hanem nyaralóingatlan-tulajdonosok.

A kudarcba fulladt tárgyalás után eltelt pár hónap, majd a környékbeli polgármesterekkel jó viszonyt ápoló Czeglédy Ákost felkereste Ambrus Tibor, Csopak polgármestere. Elmondta, a napokban felkereste őt Zujev Andrej, miszerint Csopakhoz szeretne "csatlakozni". Természetesen a csopaki polgármester tájékoztatta a férfit a csopaki adók mértékéről, amely után Andrej elállt szándékától. Ezt követően felkereste Hebling Zsoltot is, Alsóörs polgármesterét, aki szintén tájékoztatta erről a megkeresésről Czeglédy Ákost.

Az alsóörsi látogatás után a férfi e-mailben beadott egy kérvényt, melyben arról tájékoztatta az alsóörsi önkormányzatot, hogy a Veszprémi Törvényszék elrendelte aláírásgyűjtő ívük hitelesítését a Vörösparti sor Alsóörshöz való csatlakozásának ügyében.

- Természetesen ezután egy testületi ülés keretében Hebling Zsolt polgármester tájékoztatta a paloznaki testületet az ügyről, illetve elmondta, hogy nem szeretnék elcsatolni a paloznaki területet. Ezután a jogszabálynak megfelelően a két település közös testületi ülés keretében határozatot hozott, miszerint egyik fel sem kívánja az átcsatolást - mondta el Paloznak polgármestere.

Itt véget is érhetett volna ez a történet, hiszen a „befogadó” fél nélkül nem lenne hova átcsatolni a településrészt. Viszont a család még ezek után sem adta fel, megbízták Udvarhelyi Miklós veszprémi ügyvédet a képviseletükkel. Ő Zujeva Irina Vlagyimirovna nevében benyújtott a helyi választási bizottságnak egy népszavazási kezdeményezést, melyet az iroda többször is elutasított, majd a kérvényt a jogszabálynak megfelelően a jegyző továbbadta a választási bizottságnak, akik szintén elutasították a kérvényt. Ennek ellenére a Veszprémi Törvényszék elrendelte a helyi népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ív hitelesítését, azzal az indoklással, hogy a népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés alkotmányos alapjog, amelyben az önkormányzat nem akadályozhatja Irinát.

- A legnagyobb probléma ezzel a határozattal, hogy az önkormányzati törvényben az szerepel, ilyen esetben azok az állandó lakosok vesznek részt a szavazáson, akik az adott területen laknak és szavazójoggal rendelkeznek. A Vörösparti soron, méretével ellentétben, jelenleg öt állandó, szavazati joggal rendelkező lakos él, így a népszavazást gyakorlatilag két aláírás összegyűjtésével kezdeményezhetik – mondta a polgármester.

A helyzet tehát tarthatatlan, hiszen a Vörösparti soron több mint 30 ingatlan található, melyeknek tulajdonosai közül csupán öten jogosultak szavazni az átcsatolásról. A polgármester elmondta, eddig csupán a Belügyminisztérium nyújtott segítséget a településnek ebben az ügyben egy jogszabályi értelmezéssel, melyben leírták, a jogszabályban egyértelműen meghatározott, hogy csak az érintett két település képviselő-testületének megállapodása alapján jöhet létre ilyen területátcsatolás, és ezt megerősítendő kell népszavazást tartani.

- Az év végén már azt hittük, befejezhetjük ezt az ügyet, hiszen az aláírások összegyűjtése után a megyei választási bizottsághoz került a kérvény, amely formai okból adatpótlásra szólította fel Irinát és ügyvédjét, akik valamilyen okból nem fellebbeztek ez ellen. Február közepe táján viszont ismét beadták a népszavazási kezdeményezést, így újra kezdődik elölről az egész történet.

Ha a Nemzeti Választási Bizottság esetleg elfogadja a kezdeményezést, és népszavazást ír ki a Vörösparti sétány átcsatolásának ügyében, az több problémát is felvet a településen. Először is, valószínűleg teljesen felesleges – de több százezres! – kiadást jelentene a településnek a népszavazás lebonyolítása, hiszen „átvevő” fél hiányában nem jöhetne létre az átcsatolás. Másodszor, ha mégis átcsatolnák a településrészt, a falu méretéhez képest nagy terület kerülne elcsatolásra, amely a későbbiekben jelentős bevételkiesést is jelentene.

- Annyira nonszensznek tartjuk ezt a bizonytalan jogi helyzetet, hogy úgy éreztük, mindenképpen lépnünk kell az ügyben. Szeretnénk felhívni a figyelmet a dolog visszásságaira, így mi is benyújtottunk 20 másik nonszensz elcsatolási népszavazási kezdeményezést, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy elvileg egy települést ügyesen megválasztott népszavazásokkal szét lehet cincálni, ha úgy alakítják az elcsatolandó területeket, hogy ott csak egy-két szavazó legyen - mondta el a jelenlegi helyzetről Czeglédy Ákos polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!