Hírek

2016.09.26. 08:28

Húszméteres lángokkal égett egy bútorüzem Herendnél (frissítve)

Herend - Ismeretlen okokból kigyulladt egy bútorüzem hétfőn Herendnél, a vasúti átjáró után, közölte Helt Ákos megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Csermák József megyei mentésvezető elmondta, nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de a tűzben senki nem sérült meg.

Fotó: Kovács Erika

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint húszméteres lángokkal ég a kétezer négyzetméteres bútorgyártó csarnok. A lángok hamar átterjedtek az épületben, ahol rengeteg éghető anyagot tároltak.

 

A tűz jelenleg is folyamatosan terjed tovább, a tűzoltók Veszprémből, Ajkáról, Balatonfűzfőről vonultak ki, összesen öt tűzoltórajjal, és két vízszállítót, valamint egy magasból oltani képes létrás szert is riasztottak, a helyszínen van a katasztrófavédelmi műveleti szolgákat és a mobil labor is.

- Nagyon megijedtünk, amikor lángra kapott a szivacs a szivacsvágó gépnél, ami aztán azonnal továbbterjedt - mondta az üzem előtt még mindig a történtek hatása alatt egy dolgozó neve elhallgatásával. Közölte, azonnal szóltak a tűzoltóknak.

Fotó: Kovács Erika

Úgy tudjuk,  a vasúti átjáró után levő gyár korábban egy erdészeti cég fűrészüzeme volt, jelenleg olasz tulajdonban van, az emberek azt mondták, a tulajdonos még nincs a helyszínen. Információnk szerint ötvenen dolgoznak az üzemben, mindenki ki tudott menekülni a tűz elől.

Amikor hétfőn délelőtt a helyszínen jártunk, folyamatosan jöttek a tűzoltó autók. A bejáratnál tovább minket nem engedtek.

- Nem került semmilyen veszélyes anyag a levegőbe, szögezte le Helt Ákos szóvivő a herendi tűz kapcsán Hozzátette, a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan végezte a méréseket a helyszínen, Herenden és a környező településeken is, és sehol nincs veszélyes anyag a környezetben.

A tüzet, amit 9 óra 20 perckor jeleztek nekik, hétfőn déli negyed egykor, amikor rákérdeztünk, még oltották.

12.58: Többórás megfeszített munkával, habosított vízsugarak segítségével oltották el a tűzoltók a herendi vasútállomás közelében még délelőtt kigyulladt 2000 négyzetméteres bútorgyártó csarnokot. Veszprémből, Balatonfűzfőről és Ajkáról vonultak tűzoltóegységek a helyszínre, Veszprémből, Ajkáról és Pápáról az oltóvizet szolgáltató vízszállítók érkeztek, a munkálatokat egy magasból oltani képes létrás szer is segítette és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A mobil labor méréseket végzett, amelyek nem mutattak ki veszélyes anyagokat a levegőben. Az oltást az épületben tárolt rengeteg éghető anyag és a nagy füst nehezítette. A habosított vízsugarakkal végül a matracok tüzét is sikerült megfékezni, így a tűz más épületekre nem terjedt át. A tűz által nem érintett anyagokat ezekben a percekben is folyamatosan mentik az épületből, a tűzben senki sem sérült meg.

A műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárás keretein belül vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit. Az utómunkálatok több órát vesznek igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!