Hírek

2017.04.11. 13:13

Húsvéti kútdíszítés Lókúton

Lókút – Második éve különleges húsvéti dekorációval várják a kis bakonyi faluba látogatókat a helyiek.

Müller Anikó Hanga

Az elképzelés tavaly született, az ötletgazda az akkori óvodavezető, Kovácsné Novák Ilona volt. Az óvodával szemközti ligetben áll egy kút, mely a múltra emlékeztet.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A középkorban fontos, a Pápát és Győrt Veszprémmel összekötő út vezetett a település területén. Az út mentén itatóhelyek voltak, így a hajdani Büdöskúti-út mellett is, egy lóitató kút, mely Lókút nevének eredete.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A kutak húsvéti dekorálásának Németországban van nagy hagyománya, ahol a falvak lakói közösen végzik a díszítést festett tojásokkal, girlandokkal, virágokkal. Húsvétkor kedvelt kirándulóhelyek ezek a kutak.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Talán ez és a németországi testvérváros, Hebertshausen példája adhatta az ötletet itt is, hiszen a településről 1948-ban kitelepített német nemzetiségűek zöme a bajor kisvárosban és környékén talált új otthont. 1978 óta ők és leszármazottaik rendszeresen visszalátogatnak a szülőföldre.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A kutat az idén Bachstetter Mihályné irányításával a települési- és a német nemzetiségi önkormányzat képviselői az óvónőkkel együtt díszítették fel, színes szalagokkal, tojásokkal, fenyőágakkal.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A hagyomány szerint a kutakból merített húsvéti víz szempanaszok, kiütések és más egyéb betegségek orvoslására is szolgált. Úgy tartotta a néphit, hogy aki húsvét reggelén a vizében megmosdik, örökké fiatal marad.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az óvodások színes tojásokat készítettek és ugyancsak felakasztották a fenyőágakkal borított kútra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!