Hírek

2017.04.17. 14:52

Feltámadott a Megváltó! Újuljunk meg általa! - Húsvéti szentmise Pápáról

Pápa - Húsvét ünnepén az Úr Jézus Krisztus dicsőséges feltámadásának örvendezünk, s hálát adunk ezért az isteni ajándékért, hiszen feltámadt üdvözítőnk elhozta a bűnbocsánatot, és megnyitja számunkra a boldog örök élet kapuját.

Laskovics Márió

E szavakkal köszöntötte híveit Salgó Ferenc atya a Szent József-kápolnában vasárnap délelőtt tartott ünnepi szentmisén. Ugyanis a Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Ennek megfelelően a plébános ekképp könyörgött a misén: - Istenünk, Krisztus feltámadását ünnepelve kérünk, hogy teremts újjá minket Szentlelked erejével, hogy új életre támadjunk!

A Salgó Ferenc atya celebrálta szertartás középpontjában is a feltámadás állt Fotó: Laskovics Márió

- Ezt a napot az Úristen adta, örvendjünk és vigadjunk rajta! - hallottuk a zsoltárban, amire a pap a szentbeszédben így reflektált: - Ellenségei féltek Jézus feltámadásától. Hűséges követői magukba roskadtak, nem várták ezt a csodát. De Isten mégis megajándékozott minket ezzel az örömhírrel, ami arról biztosít minket, hogy van örök élet, lesz feltámadás. A Jóisten nemcsak ezt a mulandó, halandó földi létet adja nekünk, hanem szent fia által megújult életre vezet. Ezért rendelte a keresztséget is, amelyben az istengyermeki élet ajándékát kaptuk meg.

A Szent József-kápolna vasárnapi szentmiséin mindig hasonló létszámban vesznek részt a hívek Fotó: Laskovics Márió

Ma, 2017-ben is fontos, hogy ez megmozgassa szívünket – prédikálta. Hozzáfűzve, hogy az ősegyházban nagyszombat éjszakáján, húsvét vigíliáján történt a keresztség szentségének kiszolgáltatása. Ő is nagy örömmel keresztelt meg öt kisgyermeket vasárnap reggel a Szent Anna-templomban.

A Szent József-kápolna vasárnapi szentmiséin mindig hasonló létszámban vesznek részt a hívek Fotó: Laskovics Márió

- Az új élet pezsdülése olyan, mint a feltámadt Krisztus, akitől új remény fakad az apostolok szívében, hogy aztán vigyék a hírt világszerte. Adja a Jóisten, hogy ne csak a kisdedek, de a szülők, nagyszülők által is a húsvét örömére új lendülettel, erővel, egymás iránti szeretettel pezsdüljön meg a mi családi, nemzeti, plébániai életünk! Ámen – zárta gondolatait a hitszónok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!