Hírek

2016.05.25. 15:19

Hosszú ülés várható

Devecser – Égetést, szerződésbontást, kérelmeket és az alpolgármester megválasztást is napirendre tűzte Ferenczi Gábor polgármester a most kezdődő nyilvános képviselő-testületi ülésen.

Penk Tímea

A napirendi pontok között szerepel az önkormányzat költségvetésének, valamint a szervezeti és működési szabályzatának a módosítása. Egyebek mellett meggyeserdei témákról, a lakóparki buszmegálló átadásáról, az orvosi kamara kérelméről, az egészségügyi szakkellátásról, emlékhely kialakításáról, a megyei könyvtárról, a városi újságról, összesen harminc napirendi pontról kíván dönteni a polgármester.

17:15 Miután az előző képviselő-testületi ülésen a lakossági bekiabálások miatt négy képviselő kivonult, Ferenczi Gábor polgármester azt javasolta, hogy a véleményeket ne az ülésen, hanem inkább lakossági fórumon mondják el. Június végét javasolta erre.

Kozma György, Holczinger László, Óvári Márton, Mayer Gábor és Boldizsár Zsolt levelét olvata fel a polgármester. Az öt képviselő zárt ülést javasolt a könyvtár, illetve az újság napirendi pontjainak a tárgyalására.

17:30 Ferenczi Gábor elmondta, hogy 300 ezerről 50 ezer forintra csökkentették az előző ülésen a keretösszegét, viszont amikor összehívott egy ülést a napi operatív feladatok ellátására, nem jelentek meg képviselőtársai. A polgármester szerint az öt képviselő veszélyezteti a város működését.

Mayer Gábor és Kozma György elmondták, hogy azért kérték a zárt ülést, mert a könyvtár személyi kérdés. Az előző ülést szerinte azért kellett lezárni, mert a polgármester nem tudta fenntartani a rendet.

17:42 Ferenczi Gábor az öt képviselő kérelmét zsarolásnak tekinti, mivel a rendkívüli ülésen nem jelentek meg, viszont annak pontjait az általuk kezdeményezett zárt ülés pontjai közé kívánták felvenni. Az előző ülés bekiabálásokról még elmondta, hogy szerinte a képviselők a munkájukkal tudják kiérdemelni a lakosság tiszteletét.

Kozma György felhívta a figyelmet arra, hogy a munkarendben szabályozták a fórumok idejét. Megköszönte a polgármester kioktatását. Szerinte nem csak betartatni, hanem betartani is kell a szabályokat.

Bognár Ferencné úgy érzi, hogy a képviselők nem értik meg, hogy mit mond a polgármester.

Ferenczi Gábor szerint, ha 50 ezer forint lesz a kerete, akkor nem tud a város működni, ezért ezt felfüggesztette.

Mayer Gábor sajnálja, hogy az egyeztetés hiánya jellemzi a testület munkáját. A lakossági fórumot közvetítsék élő egyenes adásban, ami a polgármester ígéretei között is szerepel. Az életveszélyt valóban azonnal el kell hárítani, ezt biztosítja a költségvetést.

18:03 Bognár Ferencné szerint a testületnek a várost kell képviselnie.

A művelődési házban tartják ezentúl a testületi üléseket, és azokat élőben közvetíti a városi televízió. Június utolsó hetében lakossági fórumot tartanak, szintén élő közvetítéssel.

A képviselők levették napirendről az égetést és a külső bizottsági tag megválasztását.

Kozma György és Óvári Márton szerint egyelőre csak állításaik vannak az égetésről, de nincsenek bizonyítékaik. Ennek súlyos következményei lehetnek.

18:35 1. napirendi pont: Kezdeményezés napirend újra tárgyalásáról „Devecser Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló 4/2016.(III.10.) önkormányzati rendelet 1. módosítása”

Ezt küldte vissza a polgármester a testületnek újragondolásra.

Holczinger László sorolta, hogy milyen döntésekről nem kapott tájékoztatást. Ferenczi Gábor úgy reagált, hogy ha megkeresték volna, akkor válaszolt volna a kérdésekre.

Öt képviselő támogatta a polgármesteri keret csökkentését 300 ezerről 50 ezerre.

18:47 2. napirendi pont: Devecser Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosítása

Az előterjesztés szerint a testületi ülés összehívásának az idejét 3 napon belül kell rendkívüli esetben összehívni.

Holczinger László azt javasolta, hogy délután egy órakor kezdődjenek az ülések, ezt Ferenczi Gábor ellenzi, mert a lakossági nyilvánosságot egy későbbi kezdéssel tudják biztosítani.

Óvári Márton kérte, hogy a polgármester ne kritizálja folyamatosan a képviselő-testület döntéseit, hanem fogalmazzon úgy, hogy szerinte nem megfelelő. Az öt képviselő úgy gondolja, hogy megfelelő döntést hozott. Kozma György szintén azt kérte, hogy nem kellene hibáztatni azokat a képviselőket, akik nem értenek egyet a polgármesterrel.

Ismét felmerült a képviselő-testület feloszlatásának a lehetősége.

Többségi szavazással módosították a helyi rendeletet, amit a polgármester kérésére a jegyző olvasott fel. Ennek értelmében a rendkívüli ülést 15 nap helyett 3 napon belül kell összehívni, illetve a képviselő-testületi ülések kezdő időpontja délután egy órára módosul.

19:27 3. napirendi pont: Beszámoló a Devecser Ujság működéséről.

Holczinger László elmondta, hogy a térség lakóinak nem sokat jelent a devecseri újság. Ferenczi Gábor elmondta, hogy neki más benyomásai vannak, és az itt közölt hirdetések olcsóbbak, mint a hirdetőújságokban.

Nagy Imre főszerkesztő örül annak, hogy Devecseren kívül még harminc településre is eljut az újság. Hasznos, ha több településen értesülnek a devecseri dolgokról. 16 oldalon 3500 példányban jelenik meg most az újság. Egy korábbi napirendi pontnál elhangzott, hogy Veszprém helyett Székesfehérváron nyomtatják, a mostani színes kiadás olcsóbb, mint az előző fekete-fehér.

Kozma György az újságkészítésről előadottak kapcsán elmondta, hogy nem Nagy Imre, hanem Ferenczi Gábor végezte a korrektúrát, így a beszámolóban írt pártatlanság nem valós.

Ferenczi Gábor elmondta, hogy számos ügy kapcsán ő maga is megnyilvánul, a saját maga által írt, illetve a róla szóló anyagokkal kapcsolatosan él azzal a lehetőséggel, hogy mint szereplő beleszólhasson. Bizonyos városi rendezvények, polgármesteri megnyilatkozások esetén szeretné megnézni. A szerkesztőbizottsági ülésekre csak akkor megy, ha meghívják. Abba nem szól bele, hogy mi fog a következő számban megjelenni.

Kozma György szerint a polgármester kézi vezérléssel irányítja a városi újságot, ami csak akkor lehet független, ha senki nem szól bele. A volt alpolgármester úgy látja, hogy Nagy Imre személye nem biztosítja a függetlenséget. Ferenczi Gábor éppen úgy látja, hogy Nagy Imrét szakmai alapon nevezték ki.

Nagy Imre elmondta, hogy a függetlenség és a pártatlanság két különböző dolog. Egy városi lap nem lehet független, hiszen önkormányzati fenntartású. Az önkormányzati hírek megjelenésének lehetőséget kell biztosítani. Kozma György sérelmezi, hogy Nagy Imre nem jelenítette meg a beszámolójában a polgármesteri beavatkozást, ezért nem fogja elfogadni. Szerinte az újság az ötvenes évek hangulatát idézik.

Ferenczi Gábor szerint Kozma György sértegeti az egész szerkesztőbizottságot, amelynek a fia, ifjabb Kozma György is tagja. A polgármester költői kérdés tett fel: azt várja-e Kozma György, hogy ne készüljön az eseményekről tudósítás, mert azokban a polgármester szerepel...

Bognár Ferencné döbbenten hallgatja Kozma György szavait, mert ő pozitív visszajelzéseket kap, és örülnek az emberek, hogy a posta kihordja a környező településekre is. A képviselő kérte, hogy a kórház ügyet folytassák.

Mayer Gábor is úgy tudja, hogy az újságot a háttérből a polgármester irányítja. Kérdésére a főszerkesztő elmondta, hogy a 6500 példányszámú lap mennyibe kerül. Nem ő dönt a lap megjelenéséről, nincs rálátása a gazdálkodásra, ő csak az anyagokat szerkeszti újsággá. Mayer Gábor 3500 példányszámról döntött. Ferenczi Gábor elmondta, hogy ő kérte a magasabb példányszámot, mert több eseményt szeretnének eljuttatni több háztartásba, a kistérséget lefedve. Inkább a saját újságunkat finanszírozzuk, mint hogy más újságban adjanak fel hirdetést – mondta a polgármester.

Mayer Gábor érti a példányszámnövelést, de mivel testületi döntés van a példányszámról, most akkor túllépte a polgármester a hatáskörét? - kérdezte a képviselő.

Nagy Imre elmondta, hogy korábban egy ajkai tördelővel dolgozott. A jelenlegi cég tördeli is, nyomtatja is. Itt mindenkit köt a határidő.

Óvári Márton azt kérdezi, hogy emelt lapszám esetén mennyibe kerül a kihordás. Ferenczi Gábor nem készült ilyen információval, de pontos számokat fog tudni mondani. Hangsúlyozta, hogy a devecseri posta viszi ki a lapot.

Boldizsár Zsolt képviselő mint előző főszerkesztő az előző tördelőt szeretné megvédni, soha nem hibázott. Ferenczi Gábor megköszönte a szerkesztőbizottságnak a munkáját, majd szavazásra tett fel a kérdést.

2 igen, 1 nem, 4 tartózkodással nem fogadta el a képviselő-testület a főszerkesztő beszámolóját.

Ferenczi Gábor szünetet rendelt el, mivel két és fél órája folyik az ülés.

20:37 4. napirendi pont: A Devecseri Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 2015. évi egyszerűsített beszámolójának elfogadása.

Ferenczi Gábor elmondta, hogy több határidőt elmulasztott a társaság az átadott pénzeszközök esetén. A könyvvizsgáló reagált a felmerült kérdésekre.

Bognár Ferencné szerint nem egyértelmű a kimutatás, amiket kaptak. Szerinte a város kft.-je alkalmatlan a feladataira. Ács Attila ügyvezető elmondta, hogy a nonprofit kft. tíz emberrel dolgozik, és nem a profittermelés a feladata. A vállalkozási feladatok ellátásában nyereséges volt, a kötelező feladatok ellátásában veszteséges. Az átvilágítás sem állapított meg hiányosságot.

Bognár Ferencné szerint meg kellene szüntetni a kft.-t, mert lehet, hogy olcsóbban lehet mással elvégeztetni a feladatokat.

A könyvelő elmondta, hogy az alaptevékenységet a tulajdonosnak kellene finanszírozni, és a vállalkozását kitermelni. A kft. a vállalkozásából adódó nyereségéből finanszírozza az alaptevékenységét. Az alaptevékenységre, amit az önkormányzatnak kellene finanszírozni, negatív számok állnak. A szűkített forrással kellett működtetni az alaptevékenységet. Ha a testület nem adja meg a forrást, akkor nem tudja miből finanszírozni. A város induló ötmilliójából mostanra 37 millió forint lett. Ács Attila hozzátette, hogy az önkormányzati támogatást már most meghaladja a tíz alkalmazott bére.

Mayer Gábor a testület nevében elnézést kért a kft. iránt tanúsított méltatlan bánásmódért.

A beszámolót a képviselő-testület többségi szavazással elfogadta.

21:33 5. napirendi pont: Tájékoztató az egészségügyi szakellátás tevékenységéről.

Stolc Aliz, a szakrendelő működtetőjének a képviselője elmondta, hogy egy alapítványt kívánnak létrehozni, hogy fejleszteni tudják az ellátásokat.

Ferenczi Gábor szeretné cáfolni azt, hogy a szakrendelőt megszüntetné. Az önkormányzat abban érdekelt, hogy fenntartsa és javítsa a helyi egészségügyi ellátást. A testület a rezsiköltségek átvállalását szavazta meg.

Stolc Aliz elmondta, hogy ha az önkormányzat szeretné működtetni a szakrendelőt, akkor mindennel fel kell szerelnie. Mayer Gábor kérdezte a polgármestert, nyilatkozta-e, hogy átvenné az önkormányzat a szakrendelőt. A képviselő előadta, hogy a meggyeserdei területek átvétele során többen hallották, hogy Ferenczi Gábor a szakrendelő átvételéről beszélt. Mayer Gábor kérte a testületet, hogy határolódjanak el a polgármester nyilatkozatától. Az aláírások arról szólnak, hogy a jelenlegi üzemeltető végezze továbbra is a feladatokat.

Bognár Ferencné nem emlékszik arra, hogy ilyet mondott volna a polgármester a meggyeserdei átadásakor. Szerinte ez a téma a polgármester ellehetetlenítésére irányul. A képviselő hangsúlyozta, hogy nem fognak lemondani – ő és a polgármester –, „vagy feláll mindenki, vagy senki” - fogalmazott.

Ferenczi Gábor szerint az önkormányzat tulajdonát lehetőleg az önkormányzatnak kell működtetni.

Mayer Gábor szerint a polgármester szeret más tollával ékeskedni. A kastély, a kórház, a honvédségi terület megvédését mind az előző testület kezdeményezte. Ezzel szemben Ferenczi Gábor egyből nekiment a Máltai Szeretetszolgálatnak. Ferenczi Gábor erre úgy reagált, hogy a térségből keresték meg többen, és nem hagyhatták, hogy önkormányzati épületet egy egyesületnek hosszú évekre átadjanak. Ferenczi Gábor nem tartja helyénvalónak, hogy minden ülésen az előző testület munkáját kell megköszönni. Minden karitatív szolgálattal kitűnő kapcsolatban áll, de neki mindent úgy kell vizsgálni, hogy a városnak milyen előnyei származnak.

Ferenczi Gábor javasolta, hogy hozzanak határozatot arról, hogy a képviselő-testület elhatárolódik a polgármester azon nyilatkozatától, miszerint az önkormányzat a jelenlegi üzemeltetőtől átvenné a szakrendelőt.

21:46 6. napirendi pont: Trianoni emlékhely kialakítása.

Óvári Márton kifogásolta a polgármester egyeztetésének a hiányát

7. napirendi pont: Devecser, Szabadság tér 1-3. ingatlanrész használati szerződése.

A testület elfogadta.

8. napirendi pont: A devecseri rekultivált szilárd hulladéklerakó telep 2016. évi monitoring vizsgálatainak elvégzésére pályázati kiírásról szóló döntés meghozatala.

Egyhangúlag elfogadták.

9. napirendi pont: Devecser Város Önkormányzata intézkedési tervének végrehajtása.

Egyhangúlag támogatták.

10. napirendi pont: Éves ellenőrzési jelentés, éves összefoglaló ellenőrzési jelentés.

Ferenczi Gábor javasolta, hogy az önkormányzat cégének a vizsgálatára kérjenek fel egy független könyvvizsgálót. Mayer Gábor erre három árajánlat kérését javasolta.

Minden indítványt és a jelentést is elfogadták. A szavazásban Kozma György nem vett részt.

21:53 11. napirendi pont: Devecser, Meggyeserdőn Verga Zrt.-vel megkötött erdőgazdálkodási szerződés megszüntetése.

A polgármester ismertette, hogy a zrt. kereste meg az önkormányzatot a területen lévő szemét miatt, amelynek az eltakarítását kérte. Az ellenőrzésekor a zrt. ismét szemetet talált, ezért szerződésbontást kezdeményezett. Az önkormányzat önhibáján kívül került ilyen helyzetbe. A terület üzemeltetője helyezte ott el a szemetet.

Az önkormányzat szeretné átminősíttetni a területet.

A testület egyetértett azzal, hogy folytatják a tárgyalásokat az erdőgazdálkodóval.

22:09 12. napirendi pont: Május 11-én önkormányzati területen megtartott fórum.

Boldizsár Zsolt a fórum televíziós közvetítésén azt hallotta, hogy valaki azt kérdezte, hol van a többi képviselő. Erre azt mondta egy másik személy, hogy „nem jönnek, őket lefizette a Jani”. A képviselő hiányolta, hogy nem védte meg őket a polgármester, ellenben fejbólintással értett egyet azzal, hogy a tűzoltó egyesület vezetője lefizeti az öt képviselőt, aki Ferenczi Gábor leváltását kívánja.

A polgármester nem emlékszik a részletekre, és nem tud arról állást foglalni, hogy melyik árusnak mi a véleménye.

Kozma György elmondta, hogy mivel nem határolódott el, azonosságot vállalt azzal a kijelentéssel. Felidézte, hogy már tanúsított hasonló magatartást a polgármester. Szükség lenne arra, hogy elnézést kérjen, mert a testületet sértő magatartásával lejáratja az önkormányzatot.

A polgármester máshogyan értelmezi a történteket, és nem hogy lehetősége, hanem kötelessége, hogy lakossági fórumot tartson. Mindenkinek saját magának kell felelősséget vállalni a kijelentéséért.

Bognár Ferencné azt kéri, hogy írásban nyújtsa be Kozma György, akinek a megnyilvánulásaiból szintén lehetne sértő részeket kiemelni.

Öt perc szünetet tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!