Hírek

2016.10.18. 19:35

Robbanást akadályoztak meg a tűzoltók

Pápa - Hősies helytállásért újabb két pápai hivatásos tűzoltó részesült az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismerésében. Mészáros Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester és Szalóky Bálint törzsőrmester egy tűzeset során kihozott egy felhevült gázpalackot az égő épületből, amivel megelőztek egy esetleges robbanást.

Polgár Bettina

Az idei nyár végén egy dákai lakóházban keletkezett tűzhöz riasztották a pápai tűz-oltókat. A bejelentés alapján egy családi ház égett teljes terjedelmében, és robbanást is hallottak a lakók. Mészáros Zsolttól megtudtuk, miután kiérkeztek a helyszínre, azzal szembesültek, hogy egy családi ház melléképülete ég.

- A melléképület a lakóházhoz volt építve, azonnal megkezdtük az oltását. A tűz megfékezése közben fedeztük fel, hogy a helyiségben van egy gázpalack. Hőkamerával megvizsgáltuk a helyszínt, és a szabályokat betartva a kollégámmal együtt eltávolítottuk az égő helyiségből a gázpalackot - elevenítette fel a történteket a tűzoltó főtörzsőrmester.

Szalóky Bálint és Mészáros Zsolt tűzoltók hősies helytállásukért kitüntetést kaptak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól
Fotó: Meleg Andrea

Mészáros Zsoltot ezért a cselekedetéért terjesztette fel Csillag István, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője a hősies helytállásért járó elismerésre. A főtörzsőrmester 2008-ban szerelt fel tűzoltónak. Kollégája, Szalóky Bálint törzsőrmester 2013-ban állt be a lánglovagok sorába. Ő a másik tűzoltó, akit példaértékű munkájáért kitüntettek legutóbb. - Ha a gáz-palack felizzik, akkor felrobbanhat. A fal tövében találtuk a palackot, amit kihoztunk a helyiségből. A háznak tulajdonképpen már mindegy volt, hiszen a teteje teljesen beomlott, de amennyiben a gázpalack felrobban, kidönthette volna a falat, vagy a szétrepülő szilánkok megsebesíthették volna a kollégáimat. Ezért visszahűtöttük és biztonságosan kihoztuk a gázpalackot - emlékezett vissza a törzsőrmester.

Mészáros Zsolt és Szalóky Bálint Budapesten az Országos Katasztrófavédelmi Fő-igazgatóságon vette át a hősies helytállásért kiérdemelt kitüntetést, amelyre mindketten méltán lehetnek büszkék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!