Hírek

2016.05.30. 11:07

Horror az utakon: Mit művelünk?

Fekete hétvége áll mögöttünk, ketten is meghaltak vasárnap, sokan életveszélyesen és súlyosan megsérültek, pedig még nincs itt a nagy forgalmú nyári szezon. Mi történik velünk az utakon? Ezt kérdeztük meg Szilágyi Judit klinikai szakpszichológustól.

Kovács Erika

- Agresszió, depresszió, idegesség, türelmetlenség, létbizonytalanság, pökhendiség, mérhetetlen fáradtság, másokon való átgázolás, mindez jellemző a mai kor emberére a hétköznapokon a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Mit várunk, miért és mitől lennénk mások az utakon? - üti meg az alaphangot a szakember.

Szilágyi Judit klinikai szakpszichológus szerint az utóbbi időben, hozzávetőleg két éve lehet megfigyelni a változást negatív értelemben az életünkben. Az okok között beszélt továbbá arról is, hogy a többség rendkívül feszített munkatempóban dolgozik, ehhez vezetett többek között az is, hogy sokan elmentek külföldre, akik maradtak, azokra több munka jut, a diákok is agyonterheltek, mindenki fáradt, és ilyen állapotban megy ki az utakra. A szakpszichológus utal rá, novemberben lehet érzékelni azt, hogy az emberek alig várják a karácsonyi ünnepeket, a néhány napos pihenést, áprilisban,  illetve májusban pedig a szünidőt, valamint a szabadságot. Nyár elején mindezt tetézi a meleg, ami még türelmetlenebbé, fáradtabbá tesz sokakat - fogalmaz.

Gyakorló autósként, illetőleg kerékpárosként saját tapasztalatából megemlíti azt is, hogy a hazai utak zöme a '60-as és '70-es években épült, a mostaninál jóval gyérebb forgalomra. Ehhez képest napjainkban egy-egy hétvégén a már említett lelki és fizikai állapotban kimennek az emberek az utakra, konvojok haladnak egy-egy hétvégén, közte akadnak gyakorlatlan, illetve vakmerő autósok, motorosok, kerékpárosok is, egyik sincs tekintettel gyakran a másikra, aztán ott vannak a friss jogosítvánnyal meg kevés gyakorlattal rendelkezők, nem beszélve a nagy teljesítményű csúcsjárgányokról! - Ezek után mit lehet várni, mitől lehetne biztonság? Mindennek ellenkezőjétől! - vélekedik Szilágyi Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!