Hírek

2017.05.22. 19:35

Horgásznak nem kell drog - A pecázás élmény testnek és léleknek

Horgásznak nem kell drog – ezzel a szlogennel még a kilencvenes években, Németországban indított drogmegelőzési kampányt egy horgászkellékeket gyártó cég.

Sági Ági

Erről hallott a már akkor is a gyermekvédelemben dolgozó Hosszú György, aki ma a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon igazgatóhelyettese. Ő vette fel a kapcsolatot a cég magyarországi képviseletével, akik az ügy mellé álltak, és először drogprevenciós táborokat szerveztek az otthont nyújtó ellátásban élő, enyhe értelmi sérült gyermekek számára. Ebből nőtte ki magát a Komplex horgászverseny.

Ebbe a versenybe a gyermekvédelmi intézményeket és a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskolákat is bevonták. Idén több terüle-ti verseny után 9. alkalom-mal tartották meg az országos Komplex horgászverseny döntőjét a várpalotai S II- horgásztavakon.

A győztes ceredi csapat, Martin és Zsigmond
Fotó: Sági Ági

A versenyre kilenc csapat érkezett négy gyermekvédelmi és öt közoktatási intézményből. A délelőtt a feladatoké volt: szereléket kellett összeállítani, de volt célba dobás, halfelismerés kép alapján, és csapatépítő játékok. A gyerekek előre készültek a compó és a harcsa horgászatából, és ebből elméleti beszámolót is adtak. A bográcsban főtt ebédet horgászat követte. Ehhez minden gyerek egyforma, szerelékkel ellátott, négyméteres spiccbotot, csalit, etetőanyagot és merítőhálót kapott,. A gyerekek apró küszöket és bodorkákat fogtak, de azért akadt egy 80 dekagrammos ezüstkárász is, melynek fogója elvihette a legnagyobb halért járó különdíjat. A versenyzőknek szakmai tanácsokkal Schlotthauser László és Ruff Miklós pergető magyar bajnokok és világbajnoki bronz-érmesek segítettek.

Az első helyet a ceredi Id. Szabó István Általános Iskolából érkezett kéttagú csapat nyerte. A gyermekvédelmi főigazgatóság jóvoltából a csapatok között 150 ezer forint értékben adott át horgászkellék nyereményeket Szövényi Balázs, a II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon igazgatója, de ez a nap csak kevéssé szólt a versenyzésről, az élményszerzés és a kikapcsolódás volt a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!