Hírek

2017.05.29. 12:25

A magyar honvédelem napja Pápán

Pápa - A magyar honvédelem napja alkalmából a pápai Huszár Közösségi Házban rendezett ünnepséget a Honvéd Bajtársi Klub.

Polgár Bettina

Az eseményen Farkasdi Lajos, a klub elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Unger Tamás, Pápa alpolgármestere szólt a szép számban egybegyűltekhez. Mint mondta, nem nagyon van a világon olyan ország, ami ne emlékezne meg azokról a szervezetekről, katonákról, honvédelmi szakemberekről, akik biztosítják, ami talán mindannyiunk számára a legfontosabb: a szabadságot.

– Ez a nap nemcsak a honvédelemre irányul, hanem sokkal jelképesebb, összetettebb ünnep.  A múlt mellett a jelenről és a jövőről is szól. Számos híradáson keresztül láthatjuk, hogy mihez vezet, amikor bizonyos országok megfeledkeznek az önrendelkezés szükségességéről, vagy elvesztik azon önvédelmi képességüket, hogy megvédjék a saját polgáraikat azoktól a negatív külső hatásoktól, amik számos kárt okoztak már az életükben – fogalmazott Unger Tamás.

– Mi megvédjük a határainkat. A katonáink és a rendőreink segítségével megvédjük magunkat az olyan behatásoktól, emberektől, akikkel nem szeretnénk együtt élni. Egyúttal a jövőnket, a gyermekeik jövőjét is védjük, hiszen szeretnénk átadni nekik ezt az országot – emelte ki az alpolgármester.

Horváth Ferenc nyugállományú százados, a klub titkára ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, a magyar honvédség napja történelmünk legdicsőbb időszakához, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő eseményéhez, a budai vár visszafoglalásához kapcsolódik.

– A magyar honvédeknek nemcsak történelmi érdemei vannak, hűséges helytállásuk ma is kivívja a világ elismerését. A magyar katonák nemzetközi missziókban dolgoznak nehéz körülmények között, feladataikat jól teljesítve, életveszélyben is helytállva, akár több ezer kilométerre szeretteiktől. Nagy tiszteletet vívott ki hazánknak a magyar katonák felkészültsége és bátorsága, akik hűséggel helyt állnak itthon is. Szolgálják a hazát felelős beosztásukban. Figyelik a légtérellenőrző monitorokat, felszállásra készen várakoznak a műszaki egységek által felkészített repülők és pilótáik, vigyázzák a határt, részt vesznek az újkori honfoglalás megakadályozásában. Katonák végzik a veszélyes tűzszerészeti feladatokat, bújnak vegyvédelmi- és búvárruhába, húznak árvízi bakancsot, ha kell. Óvják egészségünket a Honvédkórházban, részt vesznek a hadsereg ellátásában, a logisztikai, az oktatási és a díszelgő feladatokban. Ott vannak mindenhol, ahol a hazát óvni, védeni, segíteni kell. Azt hiszem, életük ma sem irigylésre méltó, ezért becsüljük, tiszteljük és szeressük őket – húzta alá  Horváth Ferenc.

Az eseményen Paulics István, a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke oklevelet adott át Farkasdi Lajosnak, a 45 éve működő Honvéd Bajtársi Klub elnökének munkájuk elismeréseként. A magyar honvédelem napja alkalmából többek elismerést vehettek át, majd Gosztola István és Pető Zoltán közreműködésével szórakoztató műsorral, zenével, tánccal és baráti beszélgetésekkel zárult az ünnepség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!