Hírek

2015.09.02. 16:24

Hónapokig tart a mozgáskorlátozott parkolási engedélyek kiadása

Több mint négy hónapja húzódik egy olvasónknak a mozgáskorlátozott parkolási engedély beszerzése.

Marton Attila

Ajkai olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy több hónapja beadott parkolási kérelmét nem bírálták el. Felesége húsz éve rokkantnyugdíjas, súlyosan mozgáskorlátozott, ezért ajtótól ajtóig kell vinnie. Májusban lejárt a parkolási engedély, ezért áprilisban az ajkai okmányirodán kitöltötték a kérelmet, és leadták a szükséges dokumentumokat. Teltek-múltak a hetek, és az engedélyről semmi hír nem érkezett, miközben korábban ugyanennek az engedélynek a meghosszabbítása egy-két héten belül elintéződött.

Olvasónk furcsállja, hogy a személyautó-vásárláshoz igényelt támogatást időközben megkapták, ezért sem érti, miért húzódik ilyen sokáig a parkolási engedély kiadása. Május óta nem tudnak behajtani és parkolni az engedélyhez kötött helyeken, ez nekik főként a veszprémi és ajkai kórház megközelítése miatt problémás.

A fűzfői Közösségi Ház mozgássérült parkolójában Papp Józsefné és édesanyja, a 89 éves Páli Mihályné. Nehezen kapták meg az idős nőnek a mozgássérült parkolásra az engedélyt a napokban, de még a parkolókártyát várják. Pappné viszi kocsival orvoshoz az édesanyját, eddig gondot jelentett nekik a kártya hiánya, ha mégis kénytelenek voltak rokkant helyre állni. Büntetést is kaptak ezért (Fotó: Balogh Ákos)

Szigorították az engedélyek kiadását az utóbbi években, mondta érdeklődésünkre Hegedűs Józsefné, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátette, a legnagyobb probléma, hogy az ügyintézés több hónapig tart. Az érintetteknek szakorvosi véleményt kell bemutatniuk a fogyatékosságról, a háziorvosi papír már nem elegendő. Emlékeztetett, korábban országosan több tízezer ilyen engedélyt adtak ki. A parkolási igazolvány a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét jogosítja fel a kedvezmények igénybevételére, az igazolvány kiadásával a Veszprém Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztálya foglalkozik.

A kérvény benyújtása után hét hónappal, kedden kapta kézhez a parkolási engedélyt a balatonfűzfői Papp Józsefné, aki 89 éves édesanyjának igényelte a dokumentumot. A kérvényt már februárban leadta, ám két és fél hónapon át így is a parkolási engedély nélkül kellett megállnia az erre kijelölt helyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!