Hírek

2017.06.09. 12:45

Hollandiából érkezett orrszarvú a veszprémi állatkertbe

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének szélesszájú orrszarvú fajkoordinátora javaslatára újabb taggal bővült a Veszprémi Állatkert orrszarvú csapata. Makoubuval együtt így itt látható az ország legnagyobb, öt főből álló rinocérosz csapata

Molnár Sándor

A 22 éves orrszarvú tehén a hollandiai Beekse Bergen Szafari Parkból került Veszprémbe az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében. A szakmai előkészületek több hónapig zajlottak. Levelezések, állatorvosi tesztek, vérvétel és sok egyeztetés előzte meg a költözést – mondta el Török László állatkert igazgató.

Az állat jól viselte a két napos utazást. Egy speciális konténerben érkezett meg csütörtökön késő este. A több tonnás konténert egy 40 tonnás óriásdaru segítségével helyezték be az orrszarvú ház bejárata elé. Az új lakót pénteken reggel engedték ki a konténerből. Makoubu nyugodtan, de végtelenül óvatosan, mintegy negyedórás csalogatás után foglalta el új szállását és szemmel láthatóan jól érzi magát.

Az első szélesszájú orrszarvú, Pablo 2007-ben érkezett az állatkertbe.  A két és fél tonnás állat rövid idő alatt az egyik legkedveltebb lakó lett, szinte ikonikus alakja a vadasparknak. 2010 tavaszán érkezett hozzá Naruna és Rebeka a két orrszarvú tehén, majd 2014-ben Rafiki a fiatal tenyészbika. Makoubuval ötfősre duzzadt a rino csapat.

Az állatkert dolgozói reménykednek benne, hogy egyszer egy kis orrszarvúval bővül az állatkert állománya. Az új lakó jelenleg pihen és szokja az új környezetét. Meg kell ismerkednie új társaival is, és várhatóan másfél-két hét múlva már kiengedhetik a Szavanna kifutóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!