Hírek

2015.05.27. 16:15

Hol strandolhatnak az ebek?

Balatonfüred – Minden negyedik ember kutyával él. Egyre többen magukkal is viszik kedvencüket a nyaralásukra. Gazdáikkal ellentétben az ebek azonban nem élvezhetik felhőtlenül a hűsítő strandolást.

Prevics Éva

Alig akad ugyanis olyan hely, ahol a strand üzemeltetői megengedik, hogy a hű társ is vízbe csobbanjon. Egy állatvédő egyesület térképet készített arról, hol fürödhetnek szabadon a kutyák az országban. Veszprém megyében is csupán néhány természetes víz áll a kutyások rendelkezésére.

A Balatonba partól nem, csak hajóról engedhető kutya

A nyár beköszöntével a gazdik mellett a kutyusok is lihegnek. A felfrissülés pedig az ebeknek is jólesik. Nemrég az EB OVO egyesület járt utána annak, hogy hol lubickolhatnak szabadon az ebek. 

Zara és gazdája gyakran sétál együtt a szabadban. Jó időben pedig a kutyus is vízimádó, ahol csak lehet szívesen veti magát a hullámok közé. Azonban ez nagyon kevés helyen megengedett. A magyar vizsla gazdája Kiss Virág a Naplónak elmondta: hiányolja a kutyastrandokat, hiszen kedvence a hőségben hosszú percekig képes élvezni a lubickolást, ezért különösen fájó érzés nyáron a melegben otthon hagyni az ebet, miközben ő a parton hűsöl. A problémára egy állatvédő egyesület is felfigyelt és számba vette milyen lehetőségeik vannak a gazdiknak.

Kiss Virág kutyája, Zara gyakran megmártózik a Séd patakban
Fotó: Balogh Ákos

Az EB OVO Felelősségteljes Kutyatartók Egyesülete által készített térkép alapján Veszprém megyében a Séd patakban a tihanyi Belső tavon és a Kékkút közelében lévő, a helyiek által kutyaparadicsomnak nevezett kis tóban ereszthetik el a kutyatartók kedvenceiket. A Balatonba partról nem engedhető kutya a vízbe, legfeljebb hajóról - tájékoztatott Csonka Berta az egyesület elnöke. A szigorú tiltás senkinek nem jó - teszi hozzá. A rendelkezést kevesen is tartják be, a tapasztalatok szerint gyakran még a strand üzemeltetői is szemet hunynak a kutyás strandolások felett, éppen azért, mert ez a fajta túlszabályozás nem életszerű.

Egyre több ugyanis a kutyás nyaraló. Minden negyedik ember kutyával él, ez egy új életformává vált az utóbbi időben, az eb családtag lett, emiatt pedig természetesen a család mindenhova magával szeretné vinni, még a nyaralásra, a strandra is. Csonka Berta szerint is szükség van szabályozásra, de ésszerű keretek között. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy idővel minden strandon alakítsanak ki kutyás részt is és a kulturált kutyatartás irányába haladjanak az elképzelések. Az ebtartás külföldön sem mindenhol lazán szabályozott. Igaz, például Los Angelesben hatalmas kutya parkok vannak, melyekben bárki szabadon engedheti kedvencét, de például Hollandiában és Svédországban már szigorú a rend. Ott kizárólag póráz és szájkosár alkalmazásával lehet sétáltatni közterületen a kutyát. Igaz, Hollandiában nem a gazdinak kell hű barátja után szedegetnie a piszkot, hanem ezt megteszi helyette az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!