Hírek

2017.02.22. 18:05

Mi már tudjuk, hol nyaral idén

A magyarok körében a nyaralás egyet jelent a vízpart melletti üdüléssel. Ez elsősorban a mediterrán térséget jelenti, de sokan választják a belföldi vízparti szállásokat is - ez derül ki körképünkből, melyben az idei nyaralási trendnek jártunk utána.

Piltman-Horváth Barbara

Már beindult a szezon, sokan foglalnak utazást nyárra - mondta megkeresésünkre Kertész-Rákosi Szilvia, egy ajkai utazásközvetítő iroda ügyvezetője. - Továbbra is népszerűek a kulturális körutazások, legyen szó akár buszos, akár repülős formájáról.

Az ügyvezető szerint a tavalyi események sajnálatos módon nagyban közrejátszanak a foglalások alakulásában: a biztonságérzet fontos szemponttá vált. - Vannak utasok, akik függetleníteni tudják magukat a politikai történésektől és döntésüket nem befolyásolván bátran választanak úti célt. Ők vannak kevesebben. Törökország kapcsán kifejezetten megfigyelhető, ahogy átalakultak a szokások.

A magyarok számára a nyaralás egyet jelent a vízpart melletti üdüléssel. Belföldön a Velencei-tó is kedvelt célpont
Fotó: archív / Lovász Lilla

- Személy szerint sajnálom, mert a törökök híresen jó vendéglátók, all-inclusive ellátásuk magasra teszi a mércét, és nem utolsósorban ár-érték arányban szolgáltatásaik verhetetlenek. Bízom benne, hogy az idei év nyugalmat hoz a térségbe és újra visszatér az emberek bizalma a Török Riviéra felé. Újra egyre népszerűbb utazási célként Egyiptom, nagy visszatérő lehet.

Összességében az elmúlt két hónap alapján elmondhatom, hogy a legtöbben továbbra is Európa déli részét választják, Spanyolországot vagy Görögországot. Változatlanul népszerű úti cél Horvátország, Olaszország és Bulgária is, legyen szó akár repülős útról, akár buszosról vagy egyéni utazásról. A legtöbben nyolc nap, hét éjszakára fizetnek be, jellemzően a hoteleknél és apartmanoknál ez a turnus meghatározott - avatott be Kertész-Rákosi Szilvia.

Az egyik országos utazási iroda képviselője arról tájékoztatta a Naplót, hogy a legtöbb területen átlagosan 20 százalékkal növelték a kapacitásukat a tavalyi évhez képest, így Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban is. A jelenlegi adatok szerint ebből a térségből körülbelül 350 fő foglalt már nyaralást. A cég hetente 15 charterjáratot üzemeltet partnereivel elsősorban Görög területekre, valamint Spanyolországba és Szicíliába. Számos időpontra már elkeltek a helyek, illetve autóbuszos utak esetében pótjáratokat kellett beállítani. Az egyéni utazók főleg a horvát és észak-olasz partvidéket részesítik előnyben. Ehhez a tendenciához igazodnak a Veszprém környékiek utazási szokásai is.

A foglalások körülbelül 70 százaléka repülős út Görögországba és Spanyolországba. Görögországba busszal is utaznak, de jóval kevesebben. Az egyéni utasok Horvátországot részesítik előnyben. A szállások közül a középkategóriás (3-4 csillagos) hotelek félpanziós ellátással, valamint az apartmanok önellátással a legkedveltebbek.

Meghatározó, hogy a célterületre milyen közlekedési eszközzel lehet eljutni, illetve buszos út esetén van-e veszprémi felszállási lehetőség. A magyarok körében a fő utazás nyáron történik. A nyaralás egyet jelent a vízpart melletti üdüléssel. Külföld esetében ez elsősorban a mediterrán térséget jelenti, de sokan részesítik előnyben a belföldi, vízpart melletti szállásokat is. Itthon sokakat vonzanak a fesztiválok, kulturális események, amelyek felkeresését egybekötik a pihenéssel - derült ki Molnár Anita kommunikációs vezető tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!