Hírek

2017.07.01. 12:22

Hetvenmilliót ad a kormány a vörösiszap-károsultak vagyoni kárának megtérítésére

DEVECSER Átvállalja az állam a vörösiszap-katasztrófa sértettjeinek vagyoni kártérítését is - jelentette be Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Penk Tímea

Tíz-tizenöt családot érinthet a kormánydöntés, amelynek értelében a Mal Zrt.-vel szemben jogerősen pert nyert magánszemélyek kártérítési összegét átvállalja az állam.

A kérelmet a járási hivatalnál kell előterjeszteni egy személyi adatokat tartalmazó formanyomtatványon, amelyhez csatolni kell a jogerős bírósági ítéletet is. Az érintettek egy hónapon belül megkapják a megítélt vagyoni kártérítési tőkeösszeget. Kovács Zoltán elmondta, hogy összesen körülbelül hetvenmillió forintos állami segítésnyújtási igényre számítanak.

Kovács Zoltán államtitkár Devecserben jelentette be az állami segítséget

A Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt sújtó 2010-es tragédia elszenvedőinek korábban a nem vagyoni káruk megtérítésére 280 millió forintban vállalta át az állam a kártérítést. Most pedig a vagyoni káruk tőkeösszegének a megtérülése érdekében vállalt állami segítségnyújtásról született kormányrendelet.

A Mal zrt. felszámolási eljárásában ezeket az összegeket már nem lehetne kifizetni a károsultaknak a cég sajátos helyzete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!