Hírek

2015.05.12. 19:37

Hetvenéves a Napló

A Pannon Lapok Társaságánál (PLT) hiszünk abban, hogy a lapok, különös tekintettel azok, melyek egy földrajzilag jól meghatározható közösségnek szólnak, a jövőben is megmaradnak fontos és elsődleges hírforrásnak, mondta Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója.

Balla Emőke

Hetvenéves a Napló. A keddi évforduló alkalmából – a Napló újkori jogelődje, a Veszprémi Népújság első száma 1945. május 12-én jelent meg – a Hangvillában ünnepi műsorral emlékeztek a múltra. Kázmér Judit hangsúlyozta: a Napló Adászteveltől Zánkáig a megye 200 településén jelen van.

Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója (Fotó: Penovác Károly)

„Büszkék vagyunk arra, hogy miközben a nyomtatott lapok piaca radikálisan átalakult, sok lap példányszáma zuhanórepülésbe került, a Napló ma is 34 271 előfizetőnkhöz jut el, lefedettségünk a megyében 42 százalékos. A lapkiadás világszerte átalakul. A hírek gombnyomásra ott teremnek az okostelefonokon, a digitális „standok” lassan majd' mindenki számára elérhetőek. Ezek kiegészítik, de egyelőre biztosan nem helyettesíthetik a nyomtatott lapokat” – mondta.

Az ünnepségen rikkancsok osztották a keddi újságot, amely a címoldalán a hetven évvel ezelőtti tipográfiával jelent meg. Felvételünkön Márfi Gyula veszprémi érsek, Porga Gyula veszprémi polgármester, Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasasága stratégiai ügyvezető igazgatója, Talabér Márta várpalotai polgármester, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott (Fotó: Penovác Károly)

A Napló szerkesztősége jól tudja, a hírek szállításán túl is feladatuk van, például az, hogy segítsen a maga eszközeivel annak a közösségnek, amelyben működik. Kázmér Judit kiemelte, a kolontári tragédia idején a lap munkatársai önkéntesként dolgoztak, gyűjtést szerveztek, maguk is adakoztak a vörösiszap-ömlés áldozatainak. A Naplónak számtalan közösségformáló erejű akciója volt, például a „Keressük a legkedveltebb nyaralóhelyet”, a „Veszprém megye legszebb kertje” sorozat és a nagy sikerű „Gyermekmosoly-pályázat”.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke (Fotó: Penovác Károly)

Polgárdy Imre úgy fogalmazott: nagy az írástudók felelőssége. Tájékozottnak, őszintének és hitelesnek kell lenniük. A megyei közgyűlés elnöke Pulitzer Józsefet idézte: „A sajtó legfőbb küldetése nem csupán a hírközlés, hanem a közszolgálat”. Véleménye szerint a közszolgálatba beletartozik az olvasók, a közönség értékrendjének az alakítása, befolyásolása is. „Bizonyára nehéz ellenállni a bulvár csábításának, az olcsó, pillanatnyi népszerűségnek: Mégis azt gondolom, hogy önöknek is feladatuk az értékrendek helyreállítása, a jó, a szép, az értékes őrzése, népszerűsítése. Ez is feladata az önök, a mi, Veszprém megye napilapjának” – mondta.

Németh F. Bernadett, a Napló főszerkesztője köszöntőjében elmondta: a nyomtatott újságírás mellett megjelent és egyre nagyobb teret követel magának az online, digitális és közösségi média. Az átdigitalizált világban kell helytállnia hetven éves print lapunknak, a Naplónak. „A kihívásra megfelelő választ tudtunk adni. Online megjelenésünkkel jelen vagyunk a 30–40-es korosztály életében, amely a printet ugyan a szülőknél, nagyszülőknél olvassa, de napja a veol.hu megnyitásával indul. Digitális verziónk immár (a print tizenhat oldallal szemben) húsz-huszonkét oldalon szórakoztatja az olvasót. Csak online és digitális kiadásunk képes arra, hogy a megye legfontosabb történéseit valós időben dolgozza fel és juttassa el az olvasóhoz. Print kiadásunk küldetése pedig az, hogy a digitális térben megjelenő friss információkból a legjobbakat egy nagy egésszé rendezze össze, dokumentálja a történéseket, orientálja az olvasót, válaszokat adjon kérdéseire. E hármas platform kulcsa jövőnknek: annak, hogy Veszprém megye lakói az elkövetkező hetven évben is a Napló különböző megjelenési formáiból értesüljenek a vezető hírekből, s ezeken olvassák a számukra legérdekesebb tartalmakat” – emelte ki a főszerkesztő.

Németh F. Bernadett főszerkesztőnek Márfi Gyula veszprémi érsek gratulál az évfordulós ünnepségen (Fotó: Penovác Károly)

A műsorban a Napló történetét Hatás Andrea előadóművész idézte fel, összevetve a swing és dixieland korszakával, amit Dervalics Róbert énekes, a „magyar Louis Armstrong” elevenített fel. Veszprémi és Veszprémhez kötődő zeneszerzők számai, valamint Hacsaturján és Liszt művei csendültek fel a Mendelssohn Kamarazenekar ünnepi koncertjén, Kováts Péter művészeti vezető irányításával, Az állófogadáson Gajdos József printmenedzser köszöntötte a vendégeket és kívánt még hosszú életet a nyomtatott sajtónak, a print újságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!