Hírek

2017.07.19. 16:45

Óvatosan az idegenekkel! - Rendőrségi tanácsok a kellemetlen helyzetek megelőzésére

VESZPRÉM Legyünk óvatosak, ne higgyünk el mindenkinek mindent, ne gondoljuk azt, hogy ami olcsó, az jó is. Ha bizonyosságot akarunk, kérjünk tanácsot, hívjunk ismerőst, családot, kérdezzünk meg rendőrt!

Kovács Erika

Ezt tanácsolta a kellemetlen helyzetek, a bűnesetek megelőzésére Hebling Ernő rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vagyon- és gazdaságvédelmi alosztályának vezetője. Az alezredes elmondta, a rendőrség különféle fórumokon folyamatosan tájékoztatja a lakosságot arról, hogy vigyázzanak nagyon az idegenekkel, és nézzék meg jól azt, kit engednek be otthonukba, milyen szerződést, megrendelést írnak alá.

Mint kiemelte, a rendőrség a közelmúltban több bejelentést kapott arról, hogy házalók járják a lakótelepeket, zaklató, erőszakos módon próbálnak különféle szolgáltatást eladni. Bejelentés érkezett arról is, hogy ezek az emberek a lakók jelenlétében be is jutottak a lakásokba, felmérték az ingatlant. Korszerűsítési munkálatokat ajánlottak, energetikai tanúsítványokat is kiállítottak. Hebling Ernő alezredes kiemelte, a rendőrség a bejelentések kapcsán intézkedett, de bűncselekményt nem lehetett megállapítani.

A bűnesetek megelőzése érdekében az alezredes tanácsolta, mindenki legyen elővigyázatos az idegenekkel szemben, nézzék meg, kit engednek be a lakásba, olvassák el, mit írnak alá! A házalók elsősorban időseket keresnek fel, és közterületeken, például parkolókban, piacoknál is megszólítják az embereket, ajánlanak ruhaneműket, parfümöket is. A házaló úgy kínálja portékáját, hogy a vevőnek nincs összehasonlítási alapja, információkat csak a házalótól kaphat, ami számára hátrányos a döntéskor. További gond az időkorlát is, hiszen a vevőnek nincs lehetősége mérlegelni, a házaló ajánlata egyszeri, gondolkodási időt általában nem ad.

Hebling Ernő: Házalásnál nem biztos, hogy mindig az eladás a cél, ugyanis a betöréseknek, a csalásoknak melegágya lehet ez a tevékenység
Fotó: Balogh Ákos

Az alezredes elmondta, tudomásuk szerint szén-monoxid-mérő árusok, késélezők, csatornatisztítók és javítók is járják a házakat, lakásokat. A házalóknál előfordul, először alacsony árat mondanak, aztán később jóval többet kell fizetni. Ügyeljünk arra is, hogy a közműszolgáltatók, a hatóságok nem visznek és nem is kézbesíthetnek háznál pénzt.

- Ha olyan döntést akarnak tőlünk kicsikarni, ami gyanús lehet, kérdezzünk meg rokont, ismerőst, a rendőrséget - javasolta az alezredes. Hozzátette, házalásnál nem biztos, hogy mindig az eladás a cél, ugyanis a betöréseknek, a csalásoknak a melegágya ez a tevékenység, mert több olyan rendőrségi ügy volt már, amikor csak felmérték az ingatlant, és később így jutottak be a lakásba idegenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!