Hírek

2017.04.27. 19:30

Házhoz mentek - Nyilvántartásba veszik a kerékpárokat

PÁPA - A kerékpárok védelme állt a Pápai Rendőrkapitányság legutóbbi akciójának középpontjában, melynek a helyi Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola adott otthont.

Polgár Bettina

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, Müller Alexandra rendőr századossal, az oktatási intézmény iskolarendőrével a BikeSafe országos kerékpár-regisztrációs rendszer kapcsán látogattak el a Gyurátz iskolába. A kezdeményezés a Házhoz megyünk! elnevezésű országos bűnmegelőzési program egyik eleme.

- Az a célunk, hogy minél több kerékpárt regisztráljunk ebbe az országos rendszerbe, hiszen, ha valakinek ellopják a biciklijét, nagyon sok esetben a feljelentéskor még azt sem tudja megmondani, mi volt az alvázszáma vagy milyen jellegzetességekkel bírt. Ez a nyilvántartás viszont alkalmas arra, hogy a kerékpár jellemzőit rögzítse, többek között az alvázszámot és minden olyan tulajdonságot, ami egyedileg beazonosíthatóvá teszi a bringát - mondta el a rendőr alezredes.

Müller Alexandra rendőr százados és Kántor Csongor, az iskola diákja. A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai segítettek a gyermekeknek a regisztrációs adatlap kitöltésében Fotó: Vallner Bettina

Császárné Elek Veronika hangsúlyozta, ha a regisztrációt követően lopás történne, a kerékpár tulajdonosa egyrészt egyetlen gombnyomással feljelentést tehet, továbbá a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyíti, ha ismertek a bringa pontos adatai. A ki-emelt megelőzési főelőadó hozzátette, a kerékpár-regisztrációs rendszer további előnye, hogy egy esetleges lopás alkalmával, ha a sértett bejelentést tett, az internetes hirdetőoldalakat is figyelni kezdik a felület kezelői, és előfordulhat, hogy ennek köszönhetően sikerül megtalálni a kerékpárt.

Az iskolai akció alkalmával Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója és Müller Alexandra rendőr százados, az oktatási intézmény iskolarendőre volt a gyermekek segítségére a regisztrációs adatlap kitöltésében, melyet a szülőknek is aláírással kell ellátni, ezt követően történhet meg a regisztráció.

– Ebben az iskolában a biciklik többségét korábban felszerelték a kötelező tartozékokkal. Ennek remélhetőleg az az egyik oka, hogy az oktatási intézményben már több esztendeje elhelyeztünk egy táblát, amin a kerékpár kötelező tartozékai szerepelnek – mutatott rá Császárné Elek Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!