Hírek

2015.10.29. 14:34

Hajmáskéri robbanás: életveszélyesen megsérült egy fiatalember, teljesen kiégett a negyedik emeleti lakás

Súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy húszéves fiatalember, amikor feltehetően egy PB-gázpalack robbant fel egy hajmáskéri lakótelepi lakásban csütörtökön.

Kovács Erika

Mint mondta, egy negyedik emeleti lakásból szivárog a füst, úgy tudják, senki nincs benn. Most kezdik a tűz oltását, a pétfürdői, balatonfűzfői és veszprémi tűzoltók, valamint a  műveleti szolgálat dolgozik a helyszínen. Úgy tudjuk, egy mentőhelikopter is a helyszínre indult.

A lakótelepre tartunk.

Információnk szerint egy súlyos sérült van.

Helyszíni infók:

Egy húszéves fiú szenvedett, súlyos életveszélyes égési sérüléseket - tudtuk meg. Zilahi Éva, az édesanya elmondta, amikor hazaérkezett a fiát már ápolták, egész teste tele volt égési sérülésekkel, és azt mondta neki szeretlek anya.

A fiatalembert a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállította a mentőhelikopter. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy mi történt a lakásban, feltehetően egy gázpalack robbant fel.

Közel 60 embert küldtek ki az épületből az utcára, ha éjszakára nem mehetnek vissza otthonaikba, a polgármester a közösségi házban helyezi el őket.

A Veszprémi Rendőrkapitányság közveszély okozása gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Összefoglalónk a robbanásról:

Életveszélyesen megsérült egy fiatalember

Mi lesz a fiunkkal?

Súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy húszéves fiatalember, amikor feltehetően egy PB-gázpalack robbant fel egy hajmáskéri lakótelepi lakásban csütörtökön.

– Szeretlek, anya! – ezt mondta a fiam, amikor ideértem a ház elé a munkából és megláttam, mennyire megégett szegény! Hirtelen felfogni sem tudtam, amit láttam, nem hittem el, hogy ez az én gyermekemmel történt meg! – ezt mondta sápadtan, sírva Zilahi Éva, a megsérült fiatalember édesanyja. Felidézi, fiát már ápolták a mentősök, amikor munkából odaért az épület elé, és mindössze annyit mondott még neki nagyon erőtlenül, gyenge hangon: nagyon fáj a szemem, anya! Az asszony körül délután mozdulatlanul állt a rémült család, férje is, csak bámulták riadtan kiégett negyedik emeleti otthonukat, látszott, mélyen megrendítette őket, ami velük történt, hogy gyermeküket percekkel előbb vitte el a mentőhelikopter a győri kórházba. Az anyától megtudtuk, fia egy közeli szakközépiskola végzős évfolyamának diákja. Az épület előtt rengeteg üvegszilánk jelzi a hatalmas erejű robbanást.

Zilahi Lajos, a megégett fiatalember édesapja azt mondta, tudomása szerint a konyhában robbanhatott fel egy gázpalack, aztán kigyulladt minden. A karosszérialakatosként dolgozó apa később összetörten jött ki az épületből, miután meglátta, mi maradt otthonukból, ami állítólag teljesen kiégett. Vajda Géza éppen dolgozott az épület előtt, és azt hitte, földindulás történt, akkora rázkódást és hatalmas durranást hallott hirtelen, és arra lett figyelmes, hogy zuhannak ki az üvegablakok és lángol a lakás a negyediken. Aztán nemsokára meglátta a megégett fiatalembert, aki jött ki az épületből. – Hát nincsenek szavak a látványra – fogalmaz. A fiatalemberhez aztán egy asszony rohant oda, aki plédekbe takarta és vigasztalta másokkal együtt, míg megérkeztek a mentők. Meszlényi Norbert, a megyei mentőszolgálat mentőtisztje elmondta, a sérült testfelületének több mint ötven százaléka megégett.

A légútbiztosítást és a folyadékpótlást azonnal megkezdték. Bakos György a megyei katasztrófavédelem képviseletében azt közölte, kiemelt, hármas fokozatú tűzhöz riasztották őket csütörtökön délután, amelyhez a veszprémi, a balatonfűzfői és a pétfürdői tűzoltók és a katasztrófavédelmi mobil labor vonult. Azonnal megkezdték az oltást, illetve a közművek elzárását. A negyedik emeleti lakás teljesen kiégett, a tűz nem terjedt át más lakásra, de az egész épületet átvizsgálják, és később döntenek majd arról, hogy a lakók mikor költözhetnek vissza.

– A tűz okát még vizsgálják – derült ki tájékoztatójából. Hozzátette, a kiégett lakás erkélyéről még két gázpalackot hoztak ki a tűzoltók. Ipsits Csaba veszprémi rendőrkapitány arról beszélt, hogy közveszélyokozás gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A rendőrség a tűzoltókkal együtt végezte a lakosságvédelmi feladatokat, velük együtt néztek át valamennyi lakást és küldték ki az embereket a kiégett lakás környezetéből. Köbli Miklós hajmáskéri polgármester a helyszínen a Naplónak kiemelte, azonnal segítséget ajánlott fel a családnak, akik éjszakára rokonokhoz mennek. Azt mondta, még pénteken a továbbiakról is beszél velük. Azoknak az embereknek, akik nem tudnak visszaköltözni otthonukba, a közösségi házat ajánlotta fel, amelynek fűtéséről, megfelelő berendezéséről azonnal gondoskodott. Az emberek elmondták, az épületben nincs vezetékes gáz, PB-gázzal főznek. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója a Naplónak a fiatalemberről csütörtökön este azt mondta: műtik, súlyos, életveszélyes az állapota, lélegeztetőgépen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!