Hírek

2017.07.03. 18:51

Hatalmas kalácsot sütöttek - Nemzetiségi hétvége tánccal, szentmisével és sállal

AJKA Német nyelvű szentmisével, térségi kulturális műsorral, családi programokkal várta az érdeklődőket a hétvégén a szervező Ajkarendekért Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Az ajkai településrész 24. alkalommal szervezte meg a programot.

Tisler Anna

Mint mindig, idén is több újdonság várta a látogatókat. A helyi Dália nyugdíjasklub tagjai a közösségi kemencében megsütötték Ajkarendek legnagyobb kalácsát, amelyet a pénteki megnyitó után kínáltak. Stallmeiszter Ervinné klubvezetőtől megtudtuk, hogy tíz kiló lisztet, 40 tojást és 6 liter tejet használtak fel.

Szombaton reggel 8 órától éjfélig a jelentkezők elkezdték kötni Rendek leghosszabb sálját, amelyet jövőre folytatnak. A helyi fiatalok Töltl János, a művelődési ház vezetője segítségével Benedek András Csudakarikását mutatták be. Vasárnap a szentmisét is német nyelven hallgatták a nemzetiségi dalkör közreműködésével a Szent Márton-templomban, majd a világháborús emlékműnél koszorúzással folytatódott a program.

A szereplők a fellépés előtt harmonikakísérettel vonultak végig az utcán, elöl balra Töltl Zoltán Fotó: Tisler Anna

A térség német nemzetiségi kulturális csoportjainak műsorára ismét több százan voltak kíváncsiak. A szereplők a fellépés előtt harmonikakísérettel vonultak végig az utcán. A megjelenteket Töltl Zoltán köszöntötte, aki elmondta, hogy a tánc és a dal a hagyományaik ápolásának fontos része.

Fellépett az ajkarendeki Regenbogen nemzetiségi óvoda tánccsoportja, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör, a Kislődi Német Nemzetiségi Dalkör, a Városlődi Pergő Rozmaring nemzetiségi tánccsoport, az Ajkarendekért Egyesület táncosai, valamint az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!