Hírek

2017.06.09. 12:15

Hat fiatal vásárolt házat a községben - Beszélgetés Ukk polgármesterével

UKK - Összefogással is fejlődhet a település, nem csupán pénzzel, vallja Komendánt Irén, Ukk második ciklusát töltő polgármestere. Amit mi magunk készítünk saját magunknak, azt jobban megbecsüljük, és még egy haszna van, munka közben jobban összekovácsolódik a közösség - mondta.

Tisler Anna

Példa erre, hogy június elején egy balesetveszélyesség miatt kivágott fából készítenek a gyerekeknek mászókát, babakonyhát a Szalay kúria udvarán, ahol az óvodások is tudják használni.

A település búcsújának a napja, június 11-e gyermeknap is lesz egyben. Ekkor a távol élő rokonok, a nagyszülőkhöz az unokák is hazalátogatnak, és a képviselő-testület szeretné, ha egy közös programon jobban megismernék egymást a helyi és az ukki kötődésű családok. A gyermeknapot szintén összefogással és kevés költséggel tervezik.

Komendánt Irén polgármester

Az arcfestésbe például a polgármester is besegít. Egyetlen meghívott szereplő lesz, Mutyi bohóc, aki minden évben ellátogat a gyerekekhez, már népes rajongótábora is van. Utána ki mit tudot tartanak, mindenki bemutathatja, hogy mit tud. Ez is közösség-építés, ugyanis megismerik egymás képességeit, értékeit.

A ma még alig több mint 300 lakosú települést már egyre többen ismerik a mezőgazdasági eredményeiről és a június 21. és 24. között zajló második Ukk&roll könnyűzenei fesztiválról. Komendánt Irén elmondta, hogy a település központjában a kéthektáros, több száz fős rendezvény lebonyolítására alkalmas területet az önkormányzat biztosítja. Molnár Péter szervezővel azt is megbeszélték, hogy a helybelieknek a rendezvény ingyenes lesz.

Az óvodások a tágas udvarban játszanak

Az első évben csaknem ezren látogattak a községbe a programra, sokan jegyrendelés előtt nézték meg a térképen, hol is van Ukk. A képviselő-testület célja, hogy ne csak a lakók és a térségben élők ismerjék meg az értékeiket, hanem jusson el a hírük az ország minden részére. A négy nap a műfaj kedvelőinek igazi csemege lesz, hogy a színpadon láthatják többek között az Ossian, a Zorall, az Aurora, a Depresszió, a Rómeó vérzik csapatokat.

A sikeres programok és lakossági összefogás mellett a pályázataik is eredményesek. A települési operatív prog-ram pályázatán egy multifunkcionális egészségügyi központ kialakítására nyertek 43 millió forintot. Az orvosi rendelő épületének fel-újítása mellett odaköltözik a védőnői szolgálat is. Tervezik az egykori iskola épületének energetikai korszerűsítését is. Ott most több közintézmény működik.

A falu legismertebb szülöttének emléktáblája

Fiatal családok telepednek le a községben. Hat régi ingatlant vásároltak meg. Érkeztek többek között Pápáról és Veszprémből. A hely kisgyermekeseknek is megfelelő, helyben van óvoda, a szomszéd településen iskola. A házakhoz nagy kert tartozik, ahol családi szükségletre mindent meg lehet termelni. A község a 84-es főút mellett van, valamint vasúti csomópont, így bárhova el lehet jutni dolgozni is.

Az egykori mezőgazdasági jellegét ma is őrzi a település. A községben működő Bébic szociális szövetkezet gyümölcsöt termeszt, amit ma már a saját üzemében dolgoz fel. Minden évben meghívást kapnak a Budapesten, a Vajdahunyadvárban szervezett közfoglalkoztatási kiállításra. Termékeik már több országos vásáron értek el kiváló eredményt. A lekvárok és gyümölcslevek mellett vitaminkoktélt is készítenek.

Hamarosan megújul az orvosi rendelő

A gógánfai iskola ötödikeseit is vendégül látták egy kiránduláson a feldolgozóban, valamint bemutatták nekik a község értékeit, a Rákosi Viktor-emlékszobát, a régi épületeket. A község legismertebb szülötte Rákosi Viktor író, újságíró, humorista, sportvezető, politikus volt, 1859-ben született az akkor még Zala megyéhez tartozó Ukkon, nagybirtokos családban.

A helyiek őrzik az emlékét, minden évben ősszel Rákosi Viktor-emléknapot tartanak. Tartják a kapcsolatot a leszármazottakkal is, akik már többször részt vettek az ukki megemlékezésen is. Az emlékek őrzését és továbbadását a nyugalmazott pedagógus, Tőtős Erzsébet végzi, aki az őszi Rákosi Viktor-emléknapra a gyerekeknek jelenetet tanít be, valamint jelenleg könyvet ír a témában. Az önkormányzat az egykori iskola épületében Rákosi Viktor-emlékszobát rendezett be, a könyvtárat is az íróról nevezte el.

A községben sokan szeretnek énekelni, ők a Búzavirág Hagyományőrző Kórus tagjai lehetnek. A kórust, amely 23 éve működik, Tőtős Erzsébet vezeti. Nélkülük már elképzelhetetlen egy községi rendezvény. A térség programjain is bemutatkoznak. Az, hogy más települések rendezvényein részt vesznek, szórakoznak, számukra is öröm.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!