Hírek

2017.07.21. 11:47

Hasznos tudásra tesznek szert a bárczis diákok

Ez az első olyan osztály, melynek a tagjai a képzés segítségével be tudják bizonyítani, hogy igenis képesek dolgozni, eredményeket elérni – mondta el a Benedek-hegy körül parkgondozói munkát végző bárczis tanulók kéthetes szakmai gyakorlata kapcsán Kővári Rudolf gyógypedagógus.

Leitner Vera

– A mi diákjaink alkatának, képességeinek megfelelő szakképzési formát kerestünk, s úgy véltük, jó lenne földdel, növényekkel kapcsolatos munkára fókuszálni, így a parkgondozó szakmát választottuk. Ehhez partnerül a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-t (VKSZ) kértük fel – mondta el a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola gyógypedagógusa, Kővári Rudolf.

A július 17-től két héten át a Benedek-hegy körül tevékenykedő tíz diákkal a 2015–16-os tanévben, egy előkészítő évvel indult meg a parkgondozó részszakképesítés.

A tanulóknak az utolsó tanévük van még hátra a képzés befejezéséig, melyet jövő nyáron több modulból álló szakmunkásvizsga zár majd le. A gyógypedagógus azt is elárulta, hogy az eddigi sikerek, eredmények tükrében a későbbiekben is elindítják a szakképzést az iskolában.

– Jó érzés virágokat gondozni, így szebb, esztétikusabb lesz a környezet – mondta el Kertész Zsuzsanna, az iskola egyik tanulója, aki a munkafolyamatok közül a növények metszését kedveli leginkább. Mint mondja, a meleg ellenére sem olyan nehéz a munka, több szünetük is van, nyolctól délig dolgoznak.

– Otthon is szoktam kertészkedni. A képzés befejezésével szeretnék parkgondozóként elhelyezkedni –mondta el Piros Erzsébet Rózsa, aki minden munkafolyamatot kedvel, a metszéstől a gyomlálásig.

– A Bárczi iskola keresett meg azzal a kéréssel, hogy segítsünk a diákoknak gyakorlati helyet találni a képzéshez. A gyerekek rendkívül szorgalmasok, vidámak, fáradhatatlanok. Jó velük együtt dolgozni és amellett hatékonyak is – számolt be Vida Tamás, a VKSZ köztisztsági művezetője, aki a gyakorlati képzés levezetését felügyeli.

– Örültünk a lehetőségnek, hogy a szakmai gyakorlatnak köszönhetően segítő kezeket kapunk, ezért igyekszünk támogatást nyújtani a diákoknak – mondta el a VKSZ parkgondozási művezetője, Németh Krisztina, aki hozzátette, szeretnék ezt a rendszert a továbbiakban is fenntartani, a következő években is számítanak a bárczisokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!