Hírek

2017.01.31. 19:25

Három barátja halálát okozta, hat év fogházbüntetést kapott

Pápa - Hat év fogházbüntetésre ítélte első fokon a Pápai Járásbíróság S. Dávidot, aki 2015 májusában autójával nagy sebességgel haladva Nemesszalók és Marcalgergelyi között lesodródott az útról, fának csapódott, a tragikus közúti baleset következtében pedig a vádlott három fiatal utasa életét vesztette.

Polgár Tibor

A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a Pápai Járásbíróság bűnösnek mondta ki S. Dávidot kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, valamint a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, ezért hat év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, továbbá nyolc év járművezetéstől, illetve öt év közügyektől való eltiltásra ítélte.

A bíróság a vádlott által őrizetben töltött időt beszámította a kiszabott szabadságvesztésbe, és kötelezte őt a több mint 1 millió 140 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. A 22 éves fiatalember legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyben megállapított tényállás lényege szerint S. Dávid négy barátjával – a későbbi sértettekkel – 2015. május 9-ről 10-re virradó éjszaka együtt szórakozott és szeszes italt fogyasztott, majd az általa vezetett Mitsubishi gépkocsival együtt indultak hazafelé a 8411-es számú úton. A vádlott az egyik falu határában észrevette, hogy a rendőrök közúti ellenőrzést tartanak, ennek elkerülése céljából megfordult, majd nagy sebességgel elhajtott. Később kiderült, a sofőr azért fogta menekülőre, mert autójának nem voltak rendben a papírjai. A rendőrök a Mitsubishi után indultak.

Az öt fiatal ezzel a Mitsubishivel szenvedett tragikus balesetet 2015 májusában. A sofőr gyorshajtása okozta a szerencsétlenséget Fotó: rendőrség

A vádlott észlelte az őt követő rendőrautót, azonban a sértettek felszólítása ellenére nem állt meg, hanem körülbelül óránként 150 kilométeres sebességre gyorsított. Egy erősen balra ívelő útkanyarulatban elvesztette uralmát a gépjármű felett, amely az úton keresztbe fordult, és az árokba sodródott. Itt a gépkocsi a jobb oldalával egy fának csapódott, aminek következtében az első ülések mögötti részén kettészakadt.

A vádlott ki tudott szállni a gépjárműroncsból, majd segítségnyújtás nélkül elfutott a súlyos baleset helyszínéről. Körülbelül 10-15 perc elteltével visszatért a roncshoz, ahol tájékoztatta az időközben odaérkező rendőröket arról, hogy ő vezette a személygépkocsit. A baleset következtében a Mitsubishi hátsó ülésén utazó három sértett a helyszínen életét vesztette, a negyedik sértett pedig felkarcsont- és singcsonttörést, az orsócsonti ideg nyomásos sérülését, valamint zúzódásos és horzsolásos sérüléseket szenvedett.

S. Dávid írásos vallomásában fékhibával indokolta a szerencsétlenség bekövetkeztét, de ezt a lehetőséget az igazságügyi szakértő kizárta. A tárgyalás során megállapították, hogy a tragikus közlekedési balesetet egyértelműen gyorshajtás okozta, továbbá a három haláleset, a negyedik sértett maradandó fogyatékosságot okozó sérülése és a gyorshajtás között közvetlen okozati összefüggés van.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért – hosszabb tartamú, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért –, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. A fellebbezésekre tekintettel az ítélet nem jogerős, az ügyben másodfokon a Veszprémi Törvényszék dönt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!