Hírek

2015.06.10. 18:31

Szolidan indult a Harley-buli

Alsóörs – Csendes ráhangolódással és alapos készülődéssel telt a Harley-fesztivál első napja. A kemény mag még csak most érkezik.

Prevics Éva

A megszállott motorosok már jó előre beírták a naptárukba ezt a dátumot. A Harley–Davidson Open Road Festre 35 ezer embert várnak a szervezők, jó részük visszajáró vendég. Az idei programon több újdonság is lesz. A nagyszínpad a bejárathoz közelebb van, és a szombati látványos felvonulást is előrehozták egy órával. A nyitónapon este Ganxsta Zolee és a Kartel koncertjével hangolódhatott a bőrszerkós társaság a fesztiválra, de a hétvégéig még számos kiváló zenei program lesz. Fellép többek között a Doors-emlékzenekar, Dj Dominique, a Tankcsapda, a Hooligans, az Edda Művek, az Anna and the Barbies és az idei fesztivál nagyágyúja, a svéd Europe együttes. A koncertek mellett más szórakoztató rendezvényeket is tartanak.

Visszafogott ráhangolódással indult a buli szerdán délután az Európa kempingben. A nyárias melegben egymás után érkeztek és még a helyüket keresték a motorosok a Harley-Davidson fesztiválon.

Fotó: Penovác Károly

Volt, aki semmit nem bízott a véletlenre és már kedden megérkezett, de a legtöbben még csak ezután gurulnak be a legnagyobb hazai motoros találkozóra. Szerdán délben nyitották ki a szervezők a kapukat, akkortól folyamatosan érkeztek a motorosok. A legtöbb kiállító és árus is még pakolt kora délután, motorcsodákat azonban már így is minden sarkon lehetett látni. Igaz tulajdonosaik inkább csak szolidan beszélgettek vagy visszafogott felfedező körutat tettek a kempingben. A Harley-Davidson Open Road Fest szerdán kezdődött és vasárnapig tart. A nyitónapon fellépett a Wannado, a B52, a Blues Company a Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Best of. Éjjel egy órától pedig rock disco várta a hosszan mulatókat.

A kempingben egy fotóalbumot is meg lehet nézni, melyet az elmúlt évek fesztiváljainak legjobb képeiből állítottak össze.

Újdonság, hogy a helyszínre telepítettek egy időjárás-állomást, melynek adatai online követhetőek, valamint a vendégek akár egy úgynevezett kapszula-hotelben is alhatnak, mely egy sátorszerű alvófülke.


Már a program előtti napokban megteltek a környék szállodái, csoportokban jönnek ugyanis a külföldiek a Harley-fesztiválra. Sok a belga, ír, angol és német vendég, akik öt-hat éjszakát maradnak is a régióban. Alsóörs már hetek óta készül a nyár legnagyobb eseményére. A településen ilyenkor igazán felpezsdül az élet és a község igazi fesztiválközponttá alakul át. Már jó előre kicsinosítják a települést és parkosítanak. Idén még a szúnyogirtás is a fesztivál előtti napokra esett.



A program leglátványosabb része a motoros felvonulás idén 11 órakor lesz, az útvonal pedig érinti majd Tihanyt, Balatonfüredet és Balatonalmádit is.

A fesztiválra napi és hetijegy is vásárolható, A motorosokat folyamatosan várják az Európa kempingbe, nem szükséges előre regisztrálni, a nap 24 órájában váltható belépő a találkozóra.

Érdemes is legalább egyszer ellátogatni oda, olyan sztárok várják ugyanis a közönséget, mint a Tankcsapda, az Edda Művek, az Anna and the Barbies, a Kowalsky meg a Vega, a Hooligans a Doors Emlékzenekar és a legnagyobb klasszis, a várva várt svéd együttes, a Europe.

Idén egy facebook-os játékot indítottak a szervezők. Ennek keretében a fesztivál résztvevői között egy igazi Harley is gazdára talál.

 

Számos újdonság az idei fesztiválon

Minden eddiginél színesebb programot igyekeztek összehozni a szervezők. Sok mindenben újítottak is.

Minél több látványos, érdekes program legyen, mely a lehető legtöbb vendéget vonzza – ez volt idén is a céljuk a szervezőknek. A fesztivál egyre színesedik, ebben az évben több újdonságot is bevezettek – mondta a Naplónak a főszervező. A területet átrendezték. A nagyszínpad például közelebb került a bejárathoz. Ezzel azonban nem lett hangosabb az alsóörsiek számára a fesztivál, hiszen nem a település, hanem a Balaton felé néz az emelvény – tette hozzá kérdésünkre Dobai Attila.

Dobai Attila a fesztivál szervezője

A fesztivál fő attrakciója, a szombati felvonulás 12 óra helyett 11 órakor kezdődik majd, ennek pedig az az oka, hogy a szervezők igyekeztek egyéb balatoni programokhoz, rendezvényekhez is igazodni. A fesztiválra 35 ezer embert várnak. Dobai Attila elmondta: a tapasztalat az, hogy a résztvevők fele visszajáró vendég, aki kifejezetten ekkorra időzíti szabadságát.

Hozzátette: a közép-európai régióból szervezetten érkezik száz motoros, de a következő napokban sokaknak feltűnhet a sátrak között Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző is.

Vezetett túrák és bemutatók

A koncertek között is számos program várja a fesztiválra látogatókat.

A szervezők a Harley-fesztivál résztvevőinek teljes programjáról gondoskodtak. Ez azt jelenti, hogy a meghirdetett koncertek mellett egyéb szabadidős tevékenységeket, szórakoztató rendezvényeket is kínálnak nekik. Az első napon építettmotor-show volt, később Jeep-tesztpálya várja őket, de helikopterrepülés és bungee jumping is lesz.

Pénteken és szombaton Erdős Csaba kaszkadőr show-műsorát láthatják, és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnokkal is találkozhatnak. Vezetett túrákra is invitálják a fesztiválozókat a Balaton-parton. Tihanyba, Balatonakaliba és Veszprémbe szerveznek kirándulásokat, mindezt játékos formában. A véradóközpont is több napra kitelepül Alsóörsre, így bárki segíthet is pihenése alatt.

Motorral járják Európát

Még fél éve sincs, hogy vette, de már több ezer kilométert tett járgányába Molnár László. A budapesti motoros a Harley-fesztivál visszajáró vendége.

Újonnan vásárolta idén csinos motorját Molnár László. Azóta a budapesti fiatalember már 2200 kilométert tett bele, azt mondja, könnyedén.



Ha csak teheti, motorral közlekedik, és rendszeresen részt vesz motorosoknak szervezett túrákon is. Gyakran megy három-négynapos külföldi utakra, de akkor is motorra pattan, ha belföldi kalandot keres. „Gyakran megesik, hogy barátnőmmel leugrunk a fővárosból a Balatonra, eszünk egy fagyit, majd hazagurulunk” – mondta.

Szabó Gábor motorja annyira megkapó volt, hogy mi is felkéredzkedtünk rá.



A férfi elmondta: évekkel ezelőtt volt utoljára az alsóörsi fesztiválon, ezért különösen örült, hogy most el tudott jönni. Hozzátette: szívesen részt vesz szervezett motoros túrákon. Több motorja is van otthon, három- és kétkerekű egyaránt. Fia 12 éves kora óta versenyszerűen motorozik. A család ügyel a biztonságra, ezért a védőfelszerelésekre különösen nagy hangsúlyt fektetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!