Hírek

2016.07.23. 16:12

Hangulat és tradíció - Percről percre a balatonfüredi Anna-bálról

A balatonfüredi Anna-bál hangulatban és tradícióban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyek megválasztása, melyre minden évben éjfél után kerül sor.

Kekk Sára

Idén is, mint minden évben, az Anna-bál napjának délutáni programja az előző év bálkirálynőjének, azaz most Boór Bettinának, hintós sétakocsikázásával indult. A 190. Anna- bál szépe a fülledt meleg ellenére idén is olyan gyönyörűen mosolygott hintóján, mint tavalyi megválasztása után.

18.30: Az Anna Grand Cukrászdánál Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara várta a menetet, a bál stílusához illő, hangulatos muzsikájukkal. Idén elmaradt a hagyományosan a bál kezdetét jelző ágyúszó, anélkül indult el most a menet fél hétkor az első bálozók felvezetésével a Vaszary-villa kertjéből az Anna Grand Hotelbe.

Idén is büszkén viselte a közel harminc első bálozó az egyedi kézi munkával készült Herendi porcelánszívet a nyakában, amelyeket most is, mint minden évben a Balatonhoz kapcsolódva mintáztak meg. 2016-ban a kagyló belsejét mintázó díszítés szerepel rajtuk.

Az ifjú szépségek közül a számozott szívek alapján választja ki a zsűri azt a 15 hölgyet, akikből a közönség szavazata eldönti, ki legyen a Bál Szépe és kik legyenek az udvarhölgyei.

Az ünnepélyes bevonulást követően a résztvevők megcsodálhatták az Anna-bál idei, megújult arculatát, melyet idén Zoób Kati tervezett, aki számára nemcsak a régi hagyományt, hanem a modern Balatonfüredet is megjeleníti az Anna-bál. A hagyomány nemcsak a múltról- Balatonfüred reformkori múltja egy erős embléma, ami a bál esetében is egy tiszteletet érdemlő, de egyben nehéz tradíciót jelent.

- Balatonfüred reformkori múltja egy erős embléma, ami a bál esetében is egy tiszteletet érdemlő, de egyben nehéz tradíciót jelent. - olvasható a divattervező egyik nyilatkozatában. Mint mondja, az volt a célja, hogy a bál szólítsa meg a fiatalokat, legyen nyitottabb, könnyedebb, persze megőrizve eleganciáját.

A divattervező úgy gondolja, az 1916-os plakát motívuma meg tudja jeleníteni azt a hangulatot, amit ma egy füredi lány érez, amikor kinéz a teraszról, majd kimegy a Balaton partjára, teleszívja a tüdejét levegővel és úgy érzi, övé az egész világ. A szépség, a tisztaság, az erő és a jövőbe vetett hit, a lendület és a nőiesség még mind érzékelhető ezen a motívumon. Ebből a lendületes mozdulatú lányból kiindulva fogalmazták meg a Balaton hullámainak erejét, a Balaton különleges zöldeskék színét, amely a bál teljes díszítéséből visszaköszön.

Miután az összes vendég megérkezett, egy rövid időre ismét a porcelán szíveket viselő hölgyeké lett a főszerep, akik kísérőikkel járták körbe a hotel parkját, hogy a vendégek ismét megismerhessék őket, ruháikat és frizuráikat és eldönthessék, idén kire adják le a voksukat.

Ezután a hagyományokhoz hűen a Magyar Állami Operaház balett művészei előadásában láthatták a résztvevők Rujsz Edit palotás koreográfiáját, amelyhez a Mendelssohn Kamarazenekar szolgáltatta a jól ismert dallamokat.

A nyitó táncot követően, az est házigazdája, Bán László, nyitotta meg az idei Anna- bált, majd felkérte a bál fővédnökét, Balog Zoltánt,az emberi erőforrások miniszterét, tartsa meg megnyitó beszédét. A miniszter elmondta, benne is van az első bálozók izgalma, pontosabban azon édesapák izgalma, akik elkísérik első bálozó lányukat az Anna- bálra. Hozzátette, csodálatos ez a rendezvény, hiszen hat és fél generáció hagyományát öleli fel, amelyből a kezdetek óta nem engedtek. Mint mondta, az Anna-bál összefonódott a magyar történelemmel, s mindig egy kicsit fokmérője is volt a honi társasági életnek.

A bál fővédnökének beszéde után Balatonfüred idei kulturális partnervárosának, Vácnak polgármestere és Bóka István, Balatonfüred polgármestere is köszöntötte a bál résztvevőit.

Fördős Attila Vác polgármestere, bemutatta városukban jelenleg is tartó számos kulturális rendezvényt, illetve elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy itt lehet Balatonfüred ezen a nemzetközileg is jelentőséggel bíró rendezvényen.

Bóka István elmondta, az elmúlt években számos példaértékű kulturális kapcsolatot épített ki a város magyarországi településekkel, Debrecennel, Péccsel, Gyulával, Kecskeméttel és Szolnokkal, illetve idén Váccal, amely minden városnak sokat jelent a mai napig, képviselőik most is részt vesznek az Anna- bálon. Mint mondta, rendkívül büszkék erre a rendezvényre, hiszen a magyar reformkorral, az ország egyik legszebb korszakával együtt kezdődött az Anna- bál története is, amely a mai napig magában hordozza a hagyományt és a megújulást is.

Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án füredi Horváth-házban az első Anna- bált lánya Krisztina tiszteletére, aki a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő honvéd altábornaggyal. Az altábornagy emlékére Balatonfüred Városa 2003-ban emlékdíjat alapított. Minden évben az Anna- bál szépe választással egy időben a város fejlesztésében és népszerűsítésében kiemelkedőkiemelkedő tevékenységet végző közéleti személyiség kapja a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott Kiss Ernő porcelánszobrot, amelyet idén Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója kapott.

Az idei Anna- bál menüje is a tradíciót és modernitást tükrözi.

- Úgy kell ragaszkodnunk a hagyományos ízekhez és alapanyagokhoz, hogy mindig valami újat mutassunk – vallja Tóth József, a balatonfüredi Anna Grand Hotel executive chef-je, a 191. Anna-bál menüjének összeállítója. Mint mondja, 1825 óta sokat változott az Anna-bálon feltálalt ételsor, de ami mindig is meghatározta: az a minőség.

A négyfogásos vacsorában sikerült ötvözni a tradicionális alapanyagokat csipetnyi modernitással. Az egyes fogásokon belül is többféle ételt kínálnak, mintha egy fine dining étterem fogásait tennék egyetlen tányérra.

Hideg előételként konyakos borjú tatárt tálaltak, amit szardellával, marinált spárgákkal és zsenge borsóhajtással ízesítettek, emellé füstölt tokhalfilé került édes-savanyú reteksalátával és fűszeres pirítóssal. Ezt követően szalonnás burgonyagombóccal és illatos erdei gombákkal kínált pikáns vadragu leves került az asztalra, amelyet a háromkomponensű főétel követett. A tányéron ízlésesen elrendezve egy zöldfűszer kéregben sült báránygerinc filét kínáltak a vendégeknek, mentás zöldborsópürével és baby pak choi-jal, emellett glasszírozott gyöngytyúkmellet mozzarellával, házi aszalt paradicsommal és szarvasgombás rizottó-ropogóssal, valamint sertés szűzérméket, mézes diómorzsában sült édesburgonyakrémmel és zöldségtextúrákkal.

A desszert idén is különleges és látványos volt: karamellás piskótaforgács-torony rumos meggyfénnyel, pirított mandula halommal, illetve egy lime-os, gyömbéres ganache belga csokoládéburokban, omlós zöldtea keksszel.

- A vacsora elsőre lehet, hogy soknak tűnik, de az egyes ételek adagjait úgy állítottuk össze, hogy aki végigeszi a vacsorát, az is kellemes jóllakottság-érzéssel állhat fel az asztaltól, semmiképpen ne érezzék azt a vendégek, hogy éhesek maradtak vagy azt, hogy elnehezedtek. - mondta Tóth József, a balatonfüredi Anna Grand Hotel executive chef-je.

Bár az idei báli szezon egyik nagy kedvence a fekete, illetve a mélyebb árnyalatú színek, az Anna- bálon idén is az élénk, vidámabb színek dominálnak a hagyományos fehér ruhák mellett. 2016-ban a bálokban továbbra is hódít a nőiesség, a finom, lágy esésű muszlinokból készült ruhák. Ahogy számos divattervező is kiemelte az idei báli divattal kapcsolatban, a jó báli ruha nemcsak elbűvöli az embereket, hanem bizalmat kelt bennük, nagyobb érdeklődéssel vannak egy gyönyörűen öltözött nő iránt. Az ideális alkalmi ruha tökéletes ívekben követi az alakot, elrejti a kevésbé vonzó területeket és kiemeli azt, ami a legszebb bennünk.

Az idei bálozók ruháinak anyagaira főként a muszlin, a zsorzsett a selymek, a shantung, a csipke és a szatén a jellemző, színekben a pasztell árnyalatok dominálnak, de akad pár merészebb hölgy, aki idén a piros, illetve a flitteres csillogású ruhát választott.

A Palotás jól ismert dallamai mellett, egy igazi különlegesség, a Bogányi-zongora hangjai is felcsendültek idén Balatonfüreden, hiszen a 191. Anna-bál sztárvendége Bogányi Gergely, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész.

A különleges hangszer, amelyet Bogányi Gergely álmodott meg és hívott életre, teljesen ellenáll a környezet változó hatásainak, kristálytiszta hangjait a levegő magas páratartalma és szárazsága sem befolyásolja. A futurisztikus külsejű, magyar csodazongoraként emlegetett, számos technikai újítással készült hangszer igazi kuriózum.

Az Anna- bálra idén négyszáznyolcvan vendég érkezett és kétszázötven hölgy nyakába akasztottak Herendi porcelán szívet, akik közül közel harmincan elsőbálozók. Balatonfüredről tizenhárom lány érkezett első bálozóként a rendezvényre, illetve a testvérvárosokból is szép számmal, összesen tizenketten várnak az éjféli eredményhirdetésre. Az Anna - bál vendégei idén is kiválasztották a tizenöt legszebb lányt, akik a báli szokásoknak megfelelően, egyesével bemutatkoztak a gálaműsor keretein belül.

A legszebb tizenöt közé ismét sok balatonfüredi lányt választott be a zsűri, de budapesti, váci, szegedi, veszprémi, győri és szigetvári elsőbálozó hölgy is bemutatkozhatott a zsűri előtt.

A zsűriben idén V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja főmunkatársa, Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, a 185. Anna-bál szépségkirálynője, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója, Gömbös Lóránd, a Hungária Yacht Club elnöke és a zsűri elnökeként Schiffer Miklós, stílusszakértő dönti el, ki lesz a bál szépe.

A hat tagú zsűri szavazatai alapján az idei Anna - bál szépe a 17 éves, szegedi Krivecky Villő lett. Mint mondta, nagymamája nagy álma volt, hogy két lányunokáját elhozhassa a balatonfüredi Anna- bálba, de álmaiban sem gondolta volna, hogy ennyi gyönyörű lány közül épp őt fogja a bál szépének választani a zsűri.

A második udvarhölgy a balatonfüredi Káplár Fanni lett, míg az első udvarhölyi címet a szigetvári Gorosics Csenge kapta.

Idén számos újítással készültek az Anna - bálra szervezők. Az új arculat színe a türkiz, amely megjelenik a dekorációs elemeinkben, az asztali díszekben, asztali futókban, a virágdekoráció azonban idén is fehér színű lesz az asztalokon, akárcsak az első bálozók részére külön feldíszített lakosztályokban. Tavirózsa törölköző, bekészített hófehér virágcsokor és szintén fehér csuklódísz – néhány meglepetés, amellyel a balatonfüredi Anna Grand Hotelben megszálló első bálozó hölgyeknek kedveskedtek a szervezők.

Emellett fontos megjegyezni, idén is, ahogy minden évben nagyszámú közönség kíséri figyelemmel a bálozók bevonulását és a nyitótáncot a kihelyezett kivetítőkön. A külsős vendégek az Anna Grand cukrászdájából is élvezhetik a báli hangulatot, ide ugyanis még beülhetnek, a sétálójeggyel rendelkezők pedig itt fogyaszthatják a szintén az Anna-bál idejére készült snackeket. A cukrászda egyébként minden különleges alkalom idején speciális meglepetésekkel várja a vendégeket. Az Anna-bálra egyedi koktélok és sütemények készülnek, amelyekben szintén dominál a fehér szín és a szív dekoráció.

A hat tagú zsűri szavazatai alapján az idei Anna - bál szépe a 17 éves, szegedi Krivecky Villő lett. Mint mondta, nagymamája nagy álma volt, hogy két lányunokáját elhozhassa a balatonfüredi Anna- bálba, de álmaiban sem gondolta volna, hogy ennyi gyönyörű lány közül épp őt fogja a bál szépének választani a zsűri.

A második udvarhölgy a balatonfüredi Káplár Fanni lett, míg az első udvarhölyi címet a szigetvári Gorosics Csenge kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!