Hírek

2017.03.18. 20:40

Hamvas-napok - a halhatatlan íróra emlékeztek

Két napon át több programmal is Hamvas Béla íróra emlékeztek Balatonfüreden.

Sági Ági

Tizenhét évvel ezelőtt Sava Babic szerb író, költő, műfordító egy hársfát ültetett a Tagore sétány melletti emlékparkban Hamvas Béla emlékére. Minden márciusban a Hamvas Béla születésnapjához a legközelebb eső hétvégén tisztelői összegyűlnek a fánál és a hagyományos szertartás szerint emlékeznek.

- Sava Babic kijelölte az utat, hogyan ápoljuk a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója, Hamvas Béla kultuszát. A Hamvas Béla Asztaltársaság azóta is ezt teszi - mondta el Cserép László. - Minden évben lefordíttatjuk a Fák című esszé egy részét valamilyen nyelvre. Ebben az évben lengyel nyelvre ültettük át.

Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Jerzy Snopek feleségével koszorúz Fotó: Sági Ági

A megemlékezésre Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Jerzy Snopek is eljött és magyarul tartott köszöntőbeszédet. Felidézte budapesti egyetemi tanári éveit, és elmondta, hogy Hamvas Béla művei rá is nagy hatással voltak. A bor filozófiája kapcsán elmondta, hogy talán a világon nem született még egy ilyen szép könyv a borról. A szertartás része minden évben a ráolvasás. Most elsőként Anda Kristóf, a Lóczy Lajos Gimnázium diákja olvasta fel Hamvas Béla Fák című esszéjének részletét, majd ugyanezt Cséby Géza író lengyelül mondta el. A felolvasások után koszorúkat helyeztek el a hársfa előtti Hamvas Béla-emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!