Hírek

2017.09.04. 09:13

Hamis igazolásokat árultak - Teljes hálózatot építettek fel a csalók

Veszprém - Tanfolyam elvégzése nélkül jutott több tucat ember, köztük ismert sportolók, hamis vöröskeresztes igazoláshoz. A szervezőket felfüggesztett fogház büntetésre ítélték, a csalóknak súlyos tízezreket kell fizetniük büntetésként.

Mátételki András

A pétfürdői Sch. Gábor (43) öt évvel ezelőtt kapott az egyik barátjától kitöltetlen, a Magyar Vöröskereszt által kiállítandó igazolást, ami a jogosítványhoz szükséges elsősegélynyújtási ismeretek megszerezéséről szól. A 43 éves vádlott elhatározta, hogy az igazolásokat ismeretségi körében értékesíti, valamint újabbakat készít. Az egyik igazoláson szereplő pecsét alapján Székesfehérváron készítetett hamis pecsétet.

Az üzlet 2013 második felében lendült be miután felkereste barátját, a pétfürdői D. Sándort. Az egyik reklámstúdióban dolgozó 36 éves férfi ráállt, hogy számítógép segítségével sokszorosítja a még kitöltetlen igazolásokat. Az A4-es papírra nyomtatott nyolc igazolásért 2000-3000 forintot kapott. A papírmunkát otthonában végezte el az első rendű vádlott, aki beszervezte az üzletbe a berhidai, 41 éves Sz. Zoltánt, aki ötezer forint ellenében 20 ezer forintért eladta a hamisított igazolásokat. Nem ő volt az egyedüli, aki felhajtotta a leendő jogosítványtulajdonosokat.  Jó egy évig tartott a csalás, de volt, aki 2015 tavaszán jutott ilyen papírhoz. A hamis magánokiratokért 20-25 év közöttiek fizettek. Volt köztük berhidai, pétfürdői, veszprémi és több füredi is, illetve a szomszédos megyéből is volt érdeklődő. (Jelenleg a 10 órás tanfolyamért 8 ezer forintot kell fizetni, a vizsgadíj 7900 forint - m. a.) A nyolcvannál is több vádlott között két neves kézlabdást is a felelősségre vont a bíróság, akik, csak úgy mint a többiek, pénzbírságot kaptak. A büntetések 50 és 100 ezer forint között mozogtak, de volt, akit közmunkára ítéltek.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozta meg a döntését: a harminchat rendbeli bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt halmazati büntetésül Sch. Gábort öt évre felfüggesztett egy év nyolc hónap fogházra ítélték. D. Sándor ugyanezért a bűncselekményért egy év hat hónapot kapott, míg a 29 rendbeli cselekményért Sz. Zoltán egy év négy hónapot. Mindkettőjük szabadságvesztésének végrehajtását 4-4 évre felfüggesztették.

A végzést a legtöbb vádlott tudomásul vette, míg néhányan a tárgyalás megtartását kérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!