Hírek

2015.07.31. 15:57

Hamarosan iskolakezdés - Nagy különbség is lehet az iskolaszerek árai közt

A tanév közeledtét a boltok iskolaszer akciói jelzik leginkább a szülőknek. A kínálat széles, az árban és a minőségben nagy különbségek akadnak.

Marton Attila

Bár az utóbbi két hétben nőtt a forgalom, a dömping csak a következő napokban kezdődik, mondta érdeklődésünkre Koncz Dóra, egy veszprémi belvárosi papír-írószer boltvezetője. – A rutinos anyukák már most beszerzik a gyurmát, az írószereket, a rajz- és írólapot, mert többször előfordult már, hogy a gyártóknál is elfogytak a termékek szeptemberre, ezt megelőzendő igyekszünk nagyobb mennyiséget felhalmozni ezekből, magyarázza a boltvezető. Tapasztalata szerint szeptember közepéig tart a dömping, a kisiskolások szülei kezdenek először vásárolni, aztán a felsősök és a középiskolások következnek, az egyetemisták pedig általában csak szeptemberben keresik a számukra szükséges eszközöket. A vásárlók többsége az iskolák által kiadott listával érkezik a boltba. Koncz Dóra elmondta, az alapárak nem változtak tavalyhoz képest, az iskolatáskáknál megfigyelhető némi áremelkedés.

Szlávik Angelika és Szlávik Szonja új táskát és tolltartót keres az egyik veszprémi papír-irószer boltban a közeledő új tanévre. Szlávik Máténak még nincs ilyen gondja, hiszen ő óvodába jár (Fotó: Balogh Ákos)

A vásárlók árérzékenyek, sokan igyekeznek a jó ár-érték arányú termékeket választani, mert hosszabb távon jobban megéri azokat beszerezni, mondta a boltvezető.

Az üzlet egyik gondolája – amely máskor játékokkal van tele – ebben az időszakban mintegy kétszáz féle füzetnek ad helyet. Az elmúlt évekhez hasonlóan többségük idén is új dizájnnal kerül a polcokra, a sláger most a Minyonok című animációs filmnek köszönhetően a sárga figurák, amelyek a füzetborítók mellett táskán és tolltartókon is megtalálhatók. Bár az elmúlt időszakban új írószerféle nem jelent meg, a radírozható toll nagyon keresett a felsősök és a középiskolások körében, tette hozzá Koncz Dóra.

Több veszprémi bolt kínálatát vizsgálva kiderül, a minta nélküli A5-ös füzetekért 25–60, a mintával ellátottakért száz forintot kell fizetni. Az egyszerűbb A4-es méretű füzeteket száz forintért, a mintásakat 270 forintért kaphatjuk meg. Ötven darabos írólapcsomagot 60 és 150 forint közötti áron, grafitceruzát jellemzően 80–100 forintért vásárolhatunk. A legnagyobb szórás a tizenkét darabos színesceruza-készletek között van, ilyet 400 és 2400 forint között találunk. Akad üzlet, ahol már ezer forintért is kapható iskolatáska, a márkásabbakért jellemzően öt–hatezer forintot kell fizetni, igaz, a lányoknak készülő termékekről Violetta néz vissza, a fiúknak gyártott táskákon a népszerű focicsapatok címerei szerepelnek. A tolltartók közül a kihajthatósak 1400–4000 forint között vannak, a henger alakú már ezer forint alatt is kapható.Szabó Erzsébetnek ikrei vannak, akik szeptemberben kezdik az első osztályt.

Kövi Lili és Kövi Lia már nagyon várja az iskolakezdést, szinte naponta előkerül a téma, és szívesen pakolgatják tolltartójukat, iskolatáskájukat is.

– Számunkra komoly terhet jelent az iskolakezdés, hiszen egyszerre két gyereknek kell megvásárolni a füzeteket, ceruzákat és egyéb holmikat – magyarázta a testvérpár édesanyja. – Épp ezért mi előrelátóak voltunk és már tavaly nyáron megvettük az iskolatáskákat és a tolltartókat. Kiszámoltam, ezekkel együtt összesen 110 ezer forintot költenénk, de így azért sokat spóroltunk.

Az anyuka azt is elmondta, testvére gyermekeitől sok szép ruhát kapnak, így ünneplőre, fehér blúzra és sötét aljra sincs már gondjuk.

– A lányok a veszprémi Cholnoky iskolában kezdik meg az első osztályt. Szép hosszú listát kaptunk arról, mire lesz szükség. A vonalzótól a vázlatfüzeten át a babzsákon keresztül a temperáig bizony nagyon sok mindent be kell szereznünk. És mivel mindent duplán, ezért rendszeresen nézem a reklámújságokat, hol milyen kedvezményeket kínálnak. Szerencse, hogy a férjem a munkahelyén kap beiskolázási támogatást, ami ugyancsak óriási segítség számunkra.

Az anyuka kitért arra is: a sok tanszeren túl váltócipőre, tornacipőre is szükségük lesz. Ez azt jelenti, minimum négy pár lábbelit kell vásárolniuk.

– A váltó- és a tornacsuka mellett őszi cipőt is vennünk kell a lányoknak, és az őszi ruhatárukat is meg kell újítanunk, mert mindent kinőttek. Ez persze nem szerves része az iskolakezdésnek, azonban ez is nagy költség. Jó dolog, hogy ingyen kapjuk a könyveket, de az állam lehetne ennél nagyvonalúbb is – nyilatkozott az édesanya.

 

Mindjárt szeptember
B. Virág Rita

Szeptember 1.: becsöngetnek. Ezúttal már nekünk is. Végre! Biztos végre? Folytonos kételyek gyötrik a szülők többségét, engem is, attól a perctől, hogy ki kell választani az iskolát. Melyik intézménybe írassuk a gyereket, melyik tanár nénit válasszuk, angolt vagy németet tanuljon? Az első nehéz döntések után azt hittem, a célegyenesben vagyunk, amikor megkaptuk a tanévkezdéshez szükséges holmik listáját. Füzetek, tolltartó, ceruzák, gyurma és babzsák is szerepel a felsorolásban. Vajon minek a babzsák?

Üzletből üzletbe szaladtam, teljesen feleslegesen, hogy mindent mielőbb be tudjak szerezni. A gyerek szerencsére megőrizte józan eszét és közölte, nem érti, minek ez a felhajtás, iskolába megy, nem férjhez. Ennyiben maradtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!