Hírek

2015.11.23. 08:37

Hamarabb gyógyulhatnak a betegek

Több műtétnél is csökkent a beavatkozásra várók száma a kormány által tavasszal elindított, a várólisták csökkentését célzó programnak köszönhetően.

Marton Attila

A program legnagyobb sikere, hogy tisztultak a várólisták, vagyis azok a betegek, akik több intézményi várólistára jelentkeztek be, most egy listára kerültek, így a várakozók száma is lényegesen csökkent, mondta Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Veszprémben a csípő- és térdprotézis-beavatkozásoknál, valamint a szemlencseműtéteknél vezetett várólisták hossza csökkent. – A kórháznál a finanszírozás nagyobb mértékű várólista-csökkentést is lehetővé tett volna, de a műtőblokk idei felújítása átmenetileg szűkítette a kapacitásokat. Mostanra ez az akadály elhárult, az új műtőblokk belépésével pedig ez a folyamat felgyorsul – fűzte hozzá a főigazgató.

A tavasszal indult programba szeptembertől tudtunk bekapcsolódni, a többletforrás révén a szürkehályogműtétek várólistáját sikerült csökkenteni a nyári négyhavi várakozásról két hónapra, mondta Vörös Ibolya, a pápai Gróf Esterházy Kórház főigazgatója. Hozzátette, a pápai térség mellett Veszprém megye más területeiről is érkeztek hozzájuk betegek a kezdeményezés révén, amely az év végén zárul.

Az ajkai Magyar Imre Kórház nem vesz részt a várólista-csökkentési programban, mert várólistáin a várakozási idő rövid, és az intézményben nem végeznek olyan nagy műtéteket, például csípőprotézis-beültetést, amely ezt indokolná, mondta Hajdu Mária orvos igazgató. A kórházban a várólista hossza sebészeti operációkra, például epehólyagműtétre, sérvműtétekre és nőgyógyászati beavatkozásokra három-négy hét. A leghosszabb várakozási idő – két-három hónap – a szürkehályogműtétre van.

Országosan 44 ezerről 37 ezerre csökkent a műtétre várók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!