Hírek

2015.05.22. 16:30

Hamar elolvadt a csokoládégyár: Angliába csalták ki a gyanútlan munkakeresőket

A Veszprémi Járási Ügyészség 10 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy jelenleg az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárságú, 45 éves férfival szemben – hangsúlyozta Gulyás Ildikó, megyei főügyészségi szóvivő.

Kovács Erika

Elmondta, a férfi hasonló bűncselekmények miatt a már korábban jogerősen elítélt társával együtt, valótlan álláshirdetésekkel 10 személyt tévesztett meg, és csalt ki tőlük egyenként 85.000 forinttól 152.000 forintig terjedő összegnek megfelelő angol fontot. Az elkövető – akivel szemben elfogatóparancsot adtak ki 2010 nyarán, álnéven jelentetett meg valótlan álláshirdetéseket az egyik internetes portálon, melyek szerint az Egyesült Királyságba, egy csokoládégyártó és feldolgozó üzembe keresnek csomagoló munkára embereket.

A hirdetésekre tízen jelentkeztek, akik a vádlottal, illetve a társával történt telefonos egyeztetés után kiutaztak Angliába. A manchesteri repülőtéren az álnéven bemutatkozó vádlott fogadta őket, és egy, a leendő szállásukként bemutatott ingatlanhoz szállította őket, ahol lakbérre és a munkaközvetítés költségeire fejenként 250-430 font körüli összegeket kért tőlük.  A férfi és a már jogerősen elítélt társa a pénz beszedésekor azt mondta nekik, hogy a következő napokban orvosi vizsgálatra, munkaügyi központba viszik őket, ami már nem történt meg. A két elkövető a sértettek előtt előbb különféle kifogásokra hivatkozott, majd mindketten elérhetetlenek lettek. A vádlottnak és társának nem állt szándékában, és lehetősége sem volt arra, hogy munkát, szállást közvetítsen, mivel az állások nem léteztek, a szálláshelyként megjelölt ingatlan bérbeadására a vádlottnak nem volt joga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!