Hírek

2015.05.30. 11:09

Halomsírok nyomában - Értékes régészeti leletek kerültek elő az ásatáson

Inota – Két magányos temetkezési halmot, mellettük több sírhelyet tártak fel a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai.

Kutasi Zsófia

A két halom egy fiatalabb és egy idősebb rokon férfi sírhelye volt, akik feltehetőleg az 1. század végén, második század elején a területen élő törzs arisztokráciájának tagjai voltak. A feltárási területet Csirke Orsolya régész mutatta be a csoportnak, melynek tagjai a régészet napja alkalmából látogathatták meg a helyszínt. Csirke Orsolya elmondta, az elsődleges geofizikai felmérések is több váratlan felfedezéssel jártak. A halmok közelében több sírt is feltártak, amelyekről korábban nem volt tudomásuk.

A feltárási területet Csirke Orsolya régész mutatta be a csoportnak, melynek tagjai a régészet napja alkalmából látogathatták meg a helyszínt. Fotó: Balogh Ákos

A három hektáros területen több munkafázis is látható; többek között kibontott és kibontás alatt lévő feltárási helyek. Találtak többek között épített falakat, ehhez kapcsolódóan sírkamrákat. A hamvasztásos temetkezésnél egy központi égetőhelyet használtak a törzs tagjai. Az elhunyt hamvai mellé elhelyeztek különböző használati és dísztárgyakat. A gazdag leletanyag egyik kiemelkedő darabja egy díszpajzs, emellett terra sigillaták, üvegedények, kisebb fegyverek is előkerültek. A halmokban a fiatalabb férfi mellé a lovát, az idősebb férfi mellé egy mezőgazdasági kocsit temettek el. De ládák fémpántjait is fedeztek fel a régészek. A korabeli temetkezési helyhez tartozó település feltehetőleg a mai Inota központjára esett.

A tavalyi év sikerét követően a Magyar Régész Szövetség idén is meghirdette a Régészet napját, a „Lelőhely-felderítéstől a rekonstrukcióig" címmel. A május 29-30.-ig tartó rendezvényhez országszerte több mint harminc intézménnyel együtt a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott. A bejárást ennek alkalmából szervezte meg a múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!