Hírek

2016.10.01. 11:59

Halak és kenyerek sültek a plébánia udvarán

Tapolca - A hétvégi VI. Pisztráng és borfesztiválon újra megrendezték a pisztrángsütő versenyt a katolikus Plébánia udvarán.

Tóth B. Zsuzsa

A megmérettetésre 15 csapat nevezett, civil csoportok, baráti társaságok, idősek és fiatalok próbára tették magukat. Az előre befűszerezett, titkos összetevőkkel megkent halakat a legkülönfélébb képpen készítették el.

Amint azt a szervezők, Szakács Péter és Csernai Balázs atya elmondták, a verseny mottója Jézus csodálatos kenyér- és halszaporításra utal: Hétköznapi életünk gyakran szűkös keretei között nem vesszük észre a megbúvó nagy lehetőségeket és végtelen távlatokat. Jézusnak e két hal és öt kenyér is elég volt ahhoz, hogy több, mint ötezer embert jóllakasson, s ez által megmutassa nekik isteni hatalmát.

A verseny minden résztvevője és látogatója megtapasztalhatja most a közös együttlét örömét. A tavalyi közel ötszázan látogatták, idén ennél is többen voltak. De a halak mellett kenyeret is sütöttek a plébánia udvarán egy éve átadott és megszentelt kemencében. A program imádsággal és a frissen lehalászott pisztrángok megáldásával kezdődött.

A fotó kedvéért kiegészültek a mentősök Ambumanók csapatának vezetőjével
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Olyan alkalom ez, amikor a legkülönbözőbb emberek tudnak találkozni, beszélgetni, osztozni egymás örömében és elkészülő remekműveiben, ami így is megjeleníti és elmélyíti a plébánia tágabb közösségét. Ahogyan Jézus sem válogatott, kiknek osztják ki az általa megszaporított kenyeret és halat, most is mindenkit egyforma nyitottsággal fogadnak a plébánia udvarán–mondta Balázs atya.

A találkozást szolgálták a különböző csapatok által készített pisztráng-remekművek, a kemencében sülő kenyerek, pogácsák. Péter atya, aki szintén horgászik, egy balatoni tíz kilogrammos pontyát rácosan készítették el a kemencében a részvevőknek. A sült pisztrángokat szakértő zsűri bírálta el Berkes Gyula étteremtulajdonos elnöksége mellett.A Tapolca Kft. vidám Halpolca csapata végre egyszer úgy vehetett részt főzőversenyen, hogy nem ők voltak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!