Hírek

2016.10.01. 09:01

Hagyomány, szüret, muzsika

Sümeg – Borrendek tagjai és az erdélyi Szováta testvérváros tűzoltói is részt vettek a szüreti felvonulás menetében.

Tisler Anna

A város nemrégiben hagyományos szüreti fesztivált rendezett. A menet, amelyben részt vettek a sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend, a somlóvásárhelyi Somlói Borút Egyesület tagjai, valamint a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek, a művelődési háztól indult.

A hintókon foglaltak helyet a népzenészek és az óvodások. A Rami Színkör diákszínjátszóinak a többsége péknek öltözve lisztet szórt a járókelőkre. A menetben részt vettek a helyi polgárőr egyesület lovas tagozatának tagjai is. A Hét Vezér téren a városi fúvószenekar és a néptáncosok rövid műsort adtak, majd a menet elindult a Palotakertbe, ahol színes program várta a vendégeket. A műsorszámokat Novák Ferenc kisbíró ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, majd tréfás szövegekkel fokozta a vidám hangulatot.

Az estébe nyúló programot a zalaapáti harmonika zenekar műsorával indult.A szőlőharangot Nagy József kanonok áldotta meg, aki áldást kért mindenkire, aki a szőlőben dolgozott, és azokra is, akik a bort fogyasztják. Végh László polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a város komoly borászati hagyományokkal rendelkezik. Ramassetter Vince nem csupán kékfestő volt, hanem elismert borász és borkereskedő is.

A város őrzi a hagyományokat. A bornak a társasági életben is szerepe van. Jó dolog a barátainkkal együtt lenni, egy pohár finom bor mellett beszélgetni.A sümegcsehi pávakör műsorát a néptáncosok előadása követte. Az ajkai néptáncosokkal a sümegi gyermek és felnőtt csapat is a színpadra lépett. A táncosok a műsor végén köszöntötték harmincadik születésnapja alkalmából Ramasz László oktatót, örökös aranysarkantyús néptáncost.

A veszprémi Petőfi színház két művésze, Hatás Andrea és Szeles József énekelt a borról, a szerelemről. Márió, a harmonikás, 15 éves jubileumi koncertjére vidékről is sokan érkeztek. Az országosan ismert és kedvelt zenész dalait vele együtt énekelte a közönség. A fellépés után sokan odamentek hozzá, aláírást kértek, beszélgettek. A zenész elmondta, sokat utazik, sokfelé hívják szerepelni.A szervezők zsíros kenyérrel és borral kínálták a vendégeket. A térségi borászok is bemutatkoztak a fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!