Hírek

2015.06.01. 17:11

Gyilkosság után – Nem befolyásolja Pápa közbiztonságát a súlyos bűncselekmény

Pápa - A vasárnapi megrázó gyilkosság érthetően megdöbbenést keltett, azonban a súlyos bűncselekmény nem befolyásolja a város egyébként jó közbiztonságát – hangsúlyozta megkeresésünkre Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány.

Polgár Tibor

A Március 15. téren történt emberölés – nem meglepő módon – hétfőn is foglalkoztatta a lakosságot, és bizonyára egy darabig még beszédtémát jelent majd. Pápán szerencsére nincsenek hozzászokva a hasonló, súlyos bűncselekményekhez, ezért is lehet különösen felkavaró a mostani eset.

– Ne legyünk naivak, mai világunkban ez bárhol, bármikor megtörténhet – jegyezte meg kérdésünkre egy középkorú férfi a belvárosban. – Sajnos az embereknek egyre nagyobb része érzi úgy, hogy bármit megtehet. Ettől függetlenül vasárnapig meg sem fordult a fejemben, hogy Pápán ilyen történhet az utcán, fényes nappal. Meggyőződésem, hogy jó a közbiztonság a városban. Persze olykor belefuthatunk hangoskodó csoportokba, ilyen-olyan kisebb bűncselekménybe, de szerintem rengeteg más település cserélne velünk a közbiztonságot illetően – fűzte hozzá.

A Március 15. téren történt kegyetlen gyilkosság megrázta a várost, de az eset nem befolyásolja Pápa egyébként jó közbiztonságát. Fotó: Polgár Tibor

Az általunk megszólítottak elsőnek megdöbbenésüknek adtak hangot, ugyanakkor nem szívesen beszéltek bővebben a témáról. Többen kiemelték, a vasárnapi gyilkosság miatt nem érzik úgy, hogy veszélyben lennének Pápán, a közbiztonságot jónak nevezték. Egy középiskolás fiú egyedül az általa kötekedő jelzővel illetett társaságok – leginkább hétvégén gyakori – jelenlétét nehezményezte, míg egy idősebb asszony annyit mondott, ezután még óvatosabb lesz.

– Sajnos előfordulhat, hogy egy ilyen megrázó bűncselekmény után a lakosság egy része általánosít, és úgy véli, nem biztonságos a város – nyilatkozta a Naplónak a pápai rendőrkapitány. – Érdemes elmondani, hogy a vasárnapi gyilkosság áldozata és elkövetője más megyéből érkezett Pápára, tehát a konfliktus gyökere nem ide köthető. A meggyilkolt, korábban bántalmazás miatt érintett személynek átmenetileg egy anyaotthon nyújtott menedéket, azonban valamilyen módon kitudódott a lakcíme. Egyébként ezt is vizsgálják a hatóságok. A korábbi bántalmazója a nő után jött, és fényes nappal kegyetlenül meggyilkolta. Ilyen váratlan, brutális, hirtelen lezajló támadás ellen egyszerűen nem tud védekezni a rendőrség. Ilyen sajnos bárhol előfordulhat, ahol mélyre ásott nézeteltérések felszínre törnek és elszabadulnak az indulatok. A város minden utcájába, terére nem tudunk rendőrt állítani a nap 24 órájában. Rendőreink a bejelentést követően egy-két percen belül a helyszínen voltak, szakszerűen intézkedtek és elfogták az elkövetőt. Utólagos értékeléssel ezt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság is visszaigazolta. Ez az egyedi eset nem befolyásolja Pápa városának egyébként jó közbiztonságát – fogalmazott Szappan Csaba.

A pápai képviselő-testület éppen előző héten tárgyalta a helyi rendőrkapitányság beszámolóját, melynek során többen is megerősítették Szappan Csaba értékelését, miszerint Pápa közbiztonsága jó, és további javuló tendenciát mutat. – Az utcán történő szabálysértések és bűncselekmények száma kevesebb, amit statisztikailag is alá lehet támasztani. Alkalmazunk olyan szolgálati formákat is, amelyekkel kifejezetten a lakosság biztonságérzetét igyekszünk erősíteni. Ilyen például a gyalogos, a kerékpáros és a kutyás rendőri szolgálat – mutatott rá a rendőr alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!