Hírek

2017.06.27. 17:05

Gyerekbarát bíróság

VESZPRÉM - A megyei bíróságok elkötelezettek a gyermekközpontú igazságszolgáltatás mellett, melynek lényege, hogy a kiskorúak jogainak hatékony érvényesítését az őket érintő ügyekben a legmagasabb szinten biztosítsa.

Marton Attila

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás nevű programjának egyik célja, hogy a gyermek érdekei teljes körűen érvényesüljenek a polgári és a büntetőügyekben, valamint az életkorának megfelelő bánásmódban részesüljön.

Emellett az OBH nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a kiskorúakat érintő ügyeket tárgyaló bírákat felkészítse az ezzel kapcsolatos speciális elvárásokra, tájékoztatta lapunkat a Veszprémi Törvényszék.

Megismertették a gyerekekkel a bíróság munkáját a tavalyi Utcazene-fesztiválon

A program részeként az elmúlt években országszerte gyermekmeghallgató szobákat alakítottak ki a bíróságokon, köztük Veszprémben is. A járásbíróságon működő, játékokkal is felszerelt szobában nemcsak a kiskorúak meghallgatása történik, hanem akár a gyermekével együtt várakozó tanú számára is rendelkezésre áll.

A gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz kapcsolódik a Nyitott bíróság program, melynek keretében a törvényszék szakemberei a most zárult tanévben is tájékoztató előadásokat tartottak középiskolásoknak, valamint a diákok több tárgyaláson is részt vehettek.

A tavalyi év után idén is kitelepül a Veszprémi Törvényszék az Utcazene-fesztiválra, ahol a gyermekek játékos módon ismerkedhetnek meg a bíróság világával, valamint jogaikkal, kötelezettségeikkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!