Hírek

2017.02.22. 19:20

Itt vagyunk mi, romák is

Berhida - A roma és a cigány ugyanaz, csak az utóbbit degradálónak érzik, nem szívesen használják. Nem mi, hanem mások - mondja Vitéz Farkas Ferenc, a Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (BRNÖ) testületi tagja, titkárságvezetője.

Leitner Vera

Februárban négy nagyobb külföldi szervezettel is sikerült megállapodást kötnie a BRNÖ-nek. Ezek közül a Jugoszláv Lazarus Szeretetszolgálat például karitatív, általában véve hátrányos helyzetűekkel foglalkozik.

- A romák mellett egyre több magyar is hátrányos helyzetben van, erről főleg a gazdasági helyzet tehet - véli Vitéz Farkas Ferenc testületi tag, titkárságvezető. - Köztudott, hogy keleten, északon még nagyobb a probléma, hazai viszonylatban ezekkel a területekkel tartjuk a kapcsolatot, ott hatalmas a szükség. Több megállapodást írtunk alá az Európai Unión belül és kívül is, tavaly volt az első nemzetközi roma csúcs Szentendrén.

- A szlovák romák helyzete még a magyar cigányokénál is rosszabb. Ott több roma asszonyt akarata és tudta ellenére, közvetlenül a szülés után, vagy a nagy szegénység miatt, némi pénzfelajánlásért cserébe sterilizáltak, még alig néhány éve is. A nemzetközi kapcsolatok révén rálátunk más népek helyzetére - mondja Vitéz Farkas Ferenc.

Vitéz Farkas Ferenc BRNÖ testületi tag, titkárságvezető
Fotó: Penovác Károly

A BRNÖ Berhida mellett Lepsény és Siófok területén is szervez eseményeket, mint például az erőszakmentes kommunikáció tréning, amely egy szükséges, hiányzó készségre fókuszál. - A helyi romák el vannak fásulva, őket a hitel, segély, tétlenség taposómalmából kell kiemelni. Az általunk szervezett főzőkör, tánccsoportok még érdeklik őket, főleg a gyerekeket, fiatalokat. Nem beszélik sem a lovári, sem a beás nyelvet, úgyhogy szeretik a roma nyelvismereti tanfolyamot is, amely a hagyományokról is szól. A célunk olyan oktatási program indítása, ami a romáknak valóban hasznos és a munkaerőpiac igényeivel is találkozik, hiszen nagy a hiány kőművesből, burkolólóból, ácsból. Vannak ilyen szakmákhoz segítő, 6-8 hónapos tanfolyamaink, országos szinten már működőképesek, ezeket szeretnénk itt is megvalósítani.

A külföldi és országos együttműködések kapcsán a titkárságvezető elmondta, kénytelenek a több támogatást jelentő, távolabbi kapcsolatok felé nyitni. Igaz, az utóbbi években a helybeli viszonyokban is történt változás, sokszor még így is kemény falakba ütköznek. - A helyi ügyekbe nincs sok beleszólásunk. Kulturális eseményeket, fesztiválokat szervezhetünk, de jó volna, ha lenne élettere, beleszólási joga a roma vezetésnek is. Nem csak a hagyományőrzésből szeretnénk kivenni a részünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!