Hírek

2016.10.23. 17:02

Gulyadombi terepszemlén a KÖZGÁZ diákjai

Veszprém - A Laczkó-forrás névadójának turistaelnöki tevékenységéről is megemlékeztek a diákok. Iskolai hagyományoknak megfelelően minden tanév őszi túráján vesznek részt a veszprémi Közgáz első, második évfolyamos diákjai.

Jákói Bernadett

Az őszi terepszemlén résztvevő népes csapat az iskolában már nagy hagyományokkal rendelkező , 1953 óta folyamatosan működő Téry Ödön Országjáró Diákok Körének tagságát képviseli. Az igazgató, ifjabb Szathmáry Árpád , aki édesapja több évtizedes munkásságainak hagyományait követve napjainkban továbbra is fontosnak tartja a természetjárás megszerettetését a tanítványokkal, hiszen ez a fajta nézet sokat segít a későbbi , felnőttkori  egészséges életmód kialakításában. Mellette hosszú évek óta  Salamon Alfonz túravezető segítségével ismerkednek a diákok a tájkultúra értékeivel. Mondhatni Veszprém egyetlen olyan oktatási intézménye, ahol szervezett szakosztályi keretekben működik a természetjáró csoport.

Legutóbb a Gulyadombi Parkerdőben tartottak őszi terepszemlét, ahol természetismereti sétaprogram mellett, előzetesen bejárták a jövőben esedékes esti/éjszakai túra terepét, ismerkedtek a város hely-és honismereti értékeivel, meglátogatták a közetbemutató tanösvényt is, valamint még a városi túraútvonal mentén állatsimogatón is részt vettek. A veszprémi Séd folyását követve, régi utcákon át érte el a túra a gulyadombi célpontját.

- Az 1953 óta folyamatosan a Közgázban működő , nagy hagyományokkal bíró ifjúsági szakosztály tagsága évről évre bővül, a fiatalok iskolai keretek között is szívesen vesznek részt ezekben a túraprogramokban, természetjáró, bakancsos túrákban. – mondta el büszkén az igazgató. A túrázás számukra egyfajta ismeretszerzési lehetőség is, elsősorban lakóhelyünk környékére, majd a megyei tájakra irányítják az útvonalaikat. A 10 km-es sétatávtól a 70 km-es teljesítménytávokig aktívan részt vesznek a gyalogolásban.

– Kitűzött gyalogprogramjaink során elsősorban a turistaszemléletet kívánjuk tovább erősíteni az évfolyamokban- tartja fontosnak az igazgató. Mivel a diákok az iskolájukban reálképzésben részesülnek, a közigazgatás világába kapnak némi betekintést, a természetjárás egy másfajta üzenetet is közvetít, ami szorosan hozzátartozik majd a későbbi életmód választásához is. Egyfajta példaadásban is részesít a természettel való kapcsolathoz, akár honismereti, akár a természetismereti kincseink megőrzése érdekében.

ifj. Szathmáry Árpád igazgató számára fontos a tanulók természetjáró kultúrájának elsajátítása is, a bakancsos természetjárás több évtizedes iskolai hagyományainak  ápolása.

A mai polgárok jelentős része csak a frekventált, és közismert , turisztikailag felemelt kirándulóhelyeket ismeri, ők az  az iskolai csoportjukkal igyekeznek a tömegek által kevésbé látogatott, de a helyiek számára kötelezően megismerendő túraútvonalakat is bejárni, felkeresni.

- Magam minden ilyen iskola által szervezett ODK-s programon ott vagyok, nagyon megkedveltem ezt a kört, hiszen önkéntes órákat is ad, de ezek mellett sok-sok ismeretet kapunk tanárainktól, amiket a tanórákon is fel tudunk dolgozni. Ismerem a városkörnyéki kirándulóhelyeket, de mindig újat és újat látok, ami nagyon építő számomra.- árulta el Csomai Jázmin 9. évfolyamos diáklány, aki Zircről jár a Közgázba, és a túraszakosztály aktív tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!