Hírek

2017.08.17. 13:30

Grúz, bosznia-hercegovinai és török táncegyüttesek az Óváros téren

VESZPRÉM Grúz, bosznia-hercegovinai és török táncegyüttesek léptek fel az Óváros téren, a Városi Művelődési Központ által szervezett nemzetközi folklórestek program második napján.

Balla Emőke

Mind a két estének nagy sikere volt; kedden és szerdán is megtelt az Óváros tér, a nemzetközi program sokakat érdekelt. Kedden orosz, finn és spanyol, szerdán este grúz, bosznia-hercegovinai és török együttesek léptek színpadra. Valamennyien Székesfehérvárról érkeztek, a héten rendezett Királyi napok nemzetközi néptáncfesztiválon szerepeltek.

A Grúziában őrzött folklór olyan, mint az igazgyöngy, amely sose fog megfakulni, vélik a táncosok. Az akadémiai csoport, melynek vezetője és koreográfusa Robinzon Kiknavelidze, 2004-ben olvadt bele ebbe az igazgyöngybe. Azóta az együttes számos fellépésen és külföldi turnén vett részt. A közönség ovációja felerősítette bennük az utánpótlás iránti felelősségérzetet is. A „Mangi" tánccsoport megszerezte a szakértők elismerését is.

A Grúz Mangi együttes is nagy sikert aratott Fotó: Penovác Károly

A bosznia-hercegovinai Sveti Sava együttest 1995-ben jegyezték be Zvornik-ban. Közel 200 tagja van a különböző hagyományőrző, zenei, tánc- és énekcsoportokban. Az együttes több helyi és külföldi fesztiválon vett részt, tévéműsorokban szerepelt, pályafutása alatt több neves díjat szerzett, külföldön is gyakran lépett fel. Magyarországra visszatérő vendégként érkeztek, műsorukban szerb nemzeti táncokat láthatott a közönség.

A törökországi Atafolk tánccsoport 2007-ben alakult Isztambul Kadiköy kerületében. Irfan Zeki, valamint Turan Celebi alapították, az utóbbi jelenleg is a csoport vezetője. Az együttes 2007-ben részt vett a Spanyolországi Igorre táncfesztiválon. A 2011-ben a Yeditepe Egyetemen szervezett versenyen, melyen 1000 résztvevő indult, kiváló eredményt ért el. 2011-ben a XXIX. Miedzynarodowe Warsztaty Folklórfesztiválon hazájukat képviselték. 2012 óta több országban jártak, többek között magyarországi, szlovákiai, macedón, bulgáriai és olaszországi fesztiválokon.

A török táncosok vallják, hogy a tradíciók továbbadásának egyik módja a tánc, amely a török kultúrában jelentős szerepet kap, ma is része a mindennapoknak. A Horon, Halay táncokat szinte minden török ember ismeri. A csoport fő célja az anatóliai kultúra fennmaradásának biztosítása, és minél szélesebb körben való bemutatása. Fontosnak tartják a hagyományaikat, és annak megismertetését a világgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!