Hírek

2016.07.29. 19:33

Gombaszezon felelősséggel - Minden esetben vizsgáltassuk be a terményeket hozzáértő szakemberrel

Réti csiperke, réti pöfeteg, szegfűgomba, rókagomba, vargánya - a nagy esőzések után látszik csak igazán, hogy ismét itt van a nyári gombaszezon.

Leitner Vera

Az utóbbi napokban az esős időszak miatt főleg a szegfűgomba szaporodott el Varga Jenőné szerint, aki a veszprémi Piac- és vásárcsarnokban árulja a Magas-Bakonyban szedett szegfű- és rókagombát, vargányát. - Ilyenkor a szegfűgombát viszik leginkább, levesnek, paprikásnak, de húsokhoz is nagyon finom. Annál ízletesebb, minél több gomba kerül az ételben egymás mellé.

Fotó: Penovác Károly

- Kirántva vetekszik a tonhallal - mondja Fenyvesi Józsefné a pultján lévő labdányi pöfetegeket mutatva. Ő is gyermekkora óta ismeri a gombákat, s már negyven éve árulja a piacon a bakonyi gombákat. Észrevételei szerint évről évre kevesebb a vevő, azonban aki náluk vásárol, értékeli, hogy az apró kalapú szegfűgombák is elérhetők a piacon, hiszen azokkal több a munka, mint nagyobb társaikkal.

Kelli Lajos, a VSZK Zrt. alkalmazott gombaszakértőjének feladata a veszprémi piacon árusított mezei, erdei gombák vizsgálata. Ha bemetszett gombát látunk az árusító pulton, az azt jelenti, hogy a gomba minőségét, frissességét az általánosnál is alaposabban megvizsgálták, ezért került rá a vágás.

A gombaszakértő ítéli meg, hogy az adott áru alkalmas-e emberi fogyasztásra, s minden, a piac területén árusító őstermelő csak az általa kiállított igazoló lappal adhat el gombát. Az igazolás egy napra érvényes, kizárólag az adott piac területén. Kedden és pénteken fél hattól fél kettőig, illetve szombaton fél hattól fél tízig Kelli Lajos szívességből végzi a lakosság által ellenőrzésre behozott gombák vizsgálatát is, valamint tanácsokkal tud szolgálni a gyűjtésről és az elkészítésről.

- Fontos, hogy aki nem árulni, csak bevizsgáltatni hozza a gombát a piacra, ne ömlesztve, hanem fajtánként elkülönítve tegye azt. Kerülni kell a nejlonzacskóban való tárolást, helyette a fonott kosarat ajánlom, hogy a gomba lélegezni tudjon, hiszen levegőre van szüksége. ha ez hiányzik, felgyorsulnak a bomlási folyamatai, s így a legjobb, legértékesebb gombafajták is okozhatnak ételmérgezést - hangsúlyozom, ez nem egyenlő a gombamérgezéssel - emelte kis a szakértő.

Mint azt Kelli Lajos elmondta, a gombák - ellentétben az általános felfogással - nem számítanak a könnyű ételek közé, sőt, kimondottan nehezen emészthetők, így fogyasztása esetén tanácsos a mértékletesség. A tárolásnál ugyancsak fontos, hogy a gomba a hűtőben is kapjon levegőt, ezért ne takarjuk le, s lehetőleg minél hamarabb dolgozzuk fel.

- A gomba ára változó, átlagosan 3-4000 forint/kg-os áron lehet kapni, de ezt nagyban befolyásolja az időjárás: szárazság idején aranyáron kerül eladásra, esős időszakban pedig jönnek az alacsonyabb dömpingárak, ilyenkor 2-2500 forint/kg körül kaphatunk egy kilót.

Nem mindenki ismeri a védett gombafajokat, s igaz, ebből itthon kevés található meg, azonban nem árt tisztában lenni ezekkel. Érdemes tudni, hogy míg a természetőr megbüntetni az azt leszedőt, a gombaszakértő csak figyelmeztet rá, ha ilyen gomba került a kosárba.

- A legfontosabb - hangsúlyozta még egyszer a szakértő -, hogy ha nem ismerjük az általunk szedett gombafajtát, mindenképp vizsgáltassuk be szakértővel, hogy száz százalékig biztosak lehessünk benne, ehető gombát fogyasztunk.

A védett gombafajokról érdemes természetvédelmi honlapokon tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!