Hírek

2017.08.18. 16:50

Gógánfa közepén közösségi tér várja a megpihenő utazót és a helybelieket

GÓGÁNFA A vállalkozások által befizetett iparűzési adó csökkent, a fejlődés viszont nem állt meg. A beruházásokat pályázati pénzből finanszírozzák.

Tisler Anna

Jelenleg is több nyertes pályázatuk van, tudtuk meg Nagy Róbert polgármestertől. A Tihany utca csapadékvíz-elvezetésére megnyert pályázat kivitelezésére közbeszerzési eljárást indítottak, valamint az orvosi rendelő és védőnői szolgálat helyiségének a felújítására is nyertek pénzt. Az Ukkon működő, 11 települést ellátó gyermekjóléti szolgálat helyiségeinek a bútorait cserélik ki, és vásárolnak a szolgálat ellátásához egy személygépkocsit is.

A konyhát, amelyik a gyermekeket és a szociális étkezőket látja el, nemrég újították fel. Két évvel ezelőtt Mindenszentek napján szentelték fel a temetőben a ravatalozó harangtornyába felszerelt lélekharangot.

A biztonságos és nyugodt településen kamerarendszert építettek ki, működik a tűzoltó és polgárőr egyesület is.

Az egykori kastélyban iskola működik Fotó: A szerző

A falu központjában levő pihenőpark

A település közepén közösségi tér várja a megpihenő utazót és a helybelieket. Estenként és hétvégén a fiatalok találkozóhelye a park. A lakók vigyáznak rá, a padokon, asztalokon sehol egy karcolás, se eldobott szemét. A községben egykor két nagy vállalkozás is működött, jelentősen javítva a térség lakosainak az elhelyezkedési lehetőségeit és a befizetett iparűzési adóval a település fejlődését. Mára az egyik vállalkozás gógánfai telephelyén a termelés jelentősen lecsökkent és át is alakult. A másik tulajdonosváltáson esett át és ma már kisebb összeggel járul hozzá a község bevételeihez. A 823 fős község azóta is fejlődik.

Nagy Róbert polgármester

Gógánfa a térségben központi szerepet tölt be, ott működik a közös önkormányzati hivatal, amelyik 11 település ügyeit intézi, az iskolájuk beiskolázási körzetéhez nyolc falu tartozik. Gógánfán csak az alsó tagozat működik, a felsősök Dabroncra járnak. Gógánfán a legszebb épületben, a Gyömörey-Külley-kastélyban tanulnak az iskolások, és ott kapott helyet az óvoda is. A kastélyt 1780-ban építették, majd később klasszicista stílusban alakították át. Az 1930-as évektől ad otthont az iskolának. A kastélyt bekerített, nagy park veszi körül, ahol játszóteret is kialakítottak. Ott tartják a nagyobb rendezvényeket, többek között a falunapot. A falunapi rendezvénysorozat ideje évek óta augusztus közepe, amikor az erdélyi Szilágyzovány testvértelepülés tiszteletese, Kiss Miklós is megáldja az új kenyeret. A helyi fiatalok, az óvodások is fellépnek. Az elszármazottak is hazatérnek az ünnepre. A művelődési ház is kihasznált, falunapkor is már hagyományosan itt tartják Bors Lajosné csodálatos természetfotókból készült kiállítását. Az épületet nemrég újították fel, teljes parkettafelcsiszolással, lakkozással, valamint az épület egészének festésével. A könyvtárba is sokan járnak. Nemrég az időseknek számítógép-használati tanfolyamot tartottak, néhány, a számítástechnikához értő középiskolás ekkor töltötte le az érettségihez szükséges 50 óra közösségi szolgálatát. A nagyszülők azért akarták megtanulni a gép használatának az alapjait, hogy a távol élő gyerekekkel, unokákkal tudjanak levelezni. A nyugdíjasok szívesen tanultak, érdeklődők voltak. Aki még nem kapott a gyerekektől vagy vásárolt számítógépet, a könyvtárban használhatja azt. Ősszel az önkormányzat ismét megszervezi az idősek napját, köszöntve a szépkorúakat. Szeptemberben pedig minden korosztály jól érzi magát a szüreti felvonuláson. Nagy Róbert elmondta, hogy a térségre nem jellemző a nagyobb szőlőbirtok, néhány gógánfainak a türjei hegyen van területe vagy otthon, a háznál megterem az, amit elfogyasztanak. A felvonulásra aki tud, ajánl fel szőlőt, bort. Mások a szervezésben segítenek, egy-egy csoport pedig szívesen beöltözik.

A település temploma

A polgármestertől megtudtuk, hogy a másik település-összetartó program a labdarúgó-mérkőzés. A fiúk a megyei harmadosztályban játszanak. A sport szeretete összekovácsolja a korosztályokat is, ugyanis 15 éves kortól már játszhatnak. Vannak a negyvenes éveikben járó labdarúgók, a legtöbben harmincasok. Aki nem helybeli, neki is van helyi kötődése. A mérkőzésekre a családtagok, barátok mindig ellátogatnak, ha erős csapat az ellenfél, kemény meccs várható, akkor még többen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!