Hírek

2015.10.07. 17:04

Népszerűsítik az olvasást - Könyvtári napok Veszprém megyében is

Megyei körkép - Megyénk településeinek könyvtárai is csatlakoztak az országos könyvtári napok rendezvénysorozathoz.

Munkatársainktól

Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos könyvtári napokon hétfőtől vasárnapig. Az események idén öt témakör – a megemlékezések, emlékek napja mellett az Olvassunk együtt!, a játékos könyvtári show, valamint az egészséges életmódra és a biztonságos életre összpontosító programok – köré szerveződtek, s minden korosztálynak kínálnak rendezvényeket. Vasárnap országszerte több mint 300 helyszínen lesz rendhagyó könyvtárnyitás, beiratkozási akciók, meseprogram, vetélkedők, kiállítások, könyvbemutatók, filmvetítések, családi délelőttök, valamint táncos estek.

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár is egész hetes rendezvénysorozatot szervezett. A most elkészült Sétál a család a Nagy Háború nyomában című foglalkoztatófüzetet szerdán mutatták be a könyvtár kisgalériájában.

A kiadvány ötletgazdája, Nagyné Kozma Ildikó lapunknak elmondta, Jákói Bernadett helytörténeti kutatóval 2012-ben hívták életre a Sétál a család programot, hogy a település óvodásai és iskolásai, valamint a szüleik játékos módon megismerkedhessenek Veszprém helytörténeti érdekességeivel. A most megjelent füzet a negyedik, amely az első világháborúba kalauzolja az olvasót. Földesi Ferenc hadtörténész vezetésével ellátogathatnak a gyerekek az egykori laktanyába, a város világháborús emlékműveihez, illetve azokhoz a műemlék épületekhez, amelyek a háború idején épültek. A helyismereti sétára és a hozzá kapcsolódó játékos vetélkedőre 116-an regisztráltak.

Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója elmondta, több mint 130 program közül választhatnak azok, akik ellátogatnak az intézménybe és annak fiókkönyvtáraiba.

Tóth Péter, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa elmondta, a Sublótba zárt háború című kiállításon a tárolóból és a könyvtárból származó első világháborús dokumentumok és kiadványok láthatóak, molinókon ismerhetjük meg a veszprémi és Veszprém környékén harcolt katonák és családjuk tárgyi emlékeit és személyes történeteiket. A vándorkiállítás egy hónapig tekinthető meg a könyvtárban, ezután oktatási intézményekbe szeretnék bemutatni a tárlatot.

A veszprémi könyvtárban egész héten könyvajánlók, online kvízjátékok várják az érdeklődőket. Pénteken Beck Andrea írónővel, szombaton gróf Nádasdy Borbála írónővel találkozhatnak az érdeklődők, a gyerekkönyvtárban könyvtári hétpróbát szerveznek a családoknak. Vasárnap hagyományosan ingyenes beiratkozással, amnesztiával és gazdag programkínálattal – kézműveskedéssel, vetélkedővel, bábelőadással, gyermekműsorral, koncertekkel – hívogatják a látogatókat.

A pápai könyvtárban Molnár Aliz lapozgatja a kötetet. Már gyerekkorban megszeretik az olvasást (Fotó: Vallner Bettina)

Tapolcán a Wass Albert könyvtárban október 6. és 10. között, a Megbocsátás hetén ingyen lehet beiratkozni az intézménybe, elengedik a késedelmi díjat az otthon felejtett kötetekért. Az intézményben ez a lehetőség minden évben népszerű. Idén már az első napon több, mint húsz olvasó iratkozott be vagy hosszabbította meg olvasójegyét. Október 8-án 17 órakor közönségtalálkozó lesz Fábián Janka íróval, akinek a romantikus történelmi kötetei annyira népszerűek, hogy sorban állnak értük a könyvtár olvasói. 10-én családi társasjáték délelőttre várnak mindenkit, másnap 17 órakor pedig a Lapidáriumi esték sorozatban Hangodi László történész ezúttal Csobánc várának történetéről beszél a múzeumban.

Balatonfüreden október 6. és 11. között az Arácsi népházban és a Városi Könyvtárban rengeteg programmal készülnek gyerekeknek és felnőtteknek. Október 7-én, szerdán például Bebők Krisztián tűzoltóparancsnok mesélt kedvenc könyvérről, a felnőtteknek Kollárné Balla Anna tartott előadást legújabb, „Nyugi-nyögi-kór”: Nyugdíjas évek derűsen című könyvéről. Csütörtökön ételkóstoló és receptajánló program kecsegteti a felnőtteket, míg szombaton társasjátékokkal és rejtvényekkel várják a legkisebbeket a városi könyvtárban.

Az Országos könyvtári hetet különleges módon ünneplik Szőc lakói. Másik épületbe költözött a bibliotéka, melyet október 13-án adnak át a helyieknek. Az új könyvár épülete valaha vendéglátóipari egységként működött, de a falu vezetése úgy gondolta, hogy kulturális létesítményként fontosabb szerepet tölthet be a település épületében, ezért az intézményt felújították. Gázkazánt cseréltek benne, kifestették, új könyvespolcokkal szerelték fel és szélessávú internet elérést is kialakítottak az épületben, mely a jövőben a tanulás és a fejlődés korszerű színtere lehet.

 

Egy másik világban
B. Virág Rita

Ott álltam én is a tömegben. Washingtonban, a National Mallon. Marthin Luther King lépett a pódiumra. Magával ragadó szónok volt. „Van egy álmom” – dübörgött a hangja a szívemben.

Legközelebb Bächer Iván után loholtam, kutyás lettem, én is. Harry Potter majdnem telibe talált a varázsigével, párna mögé bújva lestük a lányommal, mire megy a sötét oldal ellen. Murakami Haruki világában két hold terpeszkedett az égen: érdeklődve figyeltem a kisebb zöldet, ahogy testvérként kísérte a számunkra jól ismert nagyobb bolygót. Anna, Peti és Gergő apukájának kirándulás közben ment ki a térde. Hatalmas könnycsepp csordult végig az arcán, fiammal együttérzőn állapítottuk meg, gyorsan elmúlik a baj.

Könyvek. És azok világa. Ami mind a miénk lehet. Kiszakítanak a rohanásból, a munkából, a stresszből. És magukkal sodornak a múltba, egy más dimenzióba, a mesébe. Bárhová. Ahová csak szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!