Hírek

2017.01.11. 17:23

Fűtésrontó tűzvédelem?

Úrkút - Felháborítónak tartom, hogy költséges tűzvédelmi beruházásra köteleznek, és azóta nem működik megfelelően a fűtés - mondta egy előfizetőnk.

Penk Tímea

Széplábi Jánosné minden fűtési szezon elején kitisztíttatja a kéményét. Ősszel értesült arról, hogy szikrafotót kell felszereltetnie. Harmincezer forintjába került, hogy a házának a kéményén felszerelték és üzembe helyezték a szikrafogót. Ennek hiánya esetén jelentős bírságra számíthatnak a tulajdonosok.

- Mióta felszerelték a szikrafogót, a fűtésem jelentősen romlott: a füst nem tud megfelelően távozni a kis réseken, a házban füstszag van. Több falubeli is ugyanezt mesélte. A kazánban a távozó levegő több kanyart tesz meg, így kizárt, hogy szikra kerüljön a kéménybe, amit minden évben kitisztíttatok - ismertette a panaszos.

Széplábi Jánosné azt szeretné, ha leszerelnék a szikrafogót és visszakapná a pénzét

Elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szakemberek megnézték ugyan a berendezést, a kéményseprő pedig kitisztította, de nem tudja, hogy a továbbiakban mi várható. Nem szeretné, ha két-három havonta tisztíttatnia kellene a szikrafogót, mert már így is elég sok pénzt kiadott. Azt sem szeretné, ha a szikrafogó kormozódása, és a nem megfelelő fűtés miatt szén-monoxid mérgezést kapna. Széplábi Jánosné úgy hallotta, hogy már nem is kötelező elem a szikrafogó a kéményen. Azt szeretné, ha leszerelnék a berendezést és visszakapná az eddig kiadott pénzét.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Helt Ákos tűzoltó törzsőrmester megkeresésünkre arról tájékoztatta lapunkat, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 31. paragrafusa rendelkezik a tetők és tetőtér-beépítések követelményeiről. A szabályzat szerint E vagy F tűzvédelmi osztályú anyag tetőfedésként akkor alkalmazható, amennyiben az építmény legfeljebb egy emeletszinttel rendelkezik, és a tűzvédelmi hatóság azt az adott építményre engedélyezte. Ezekbe a tűzvédelmi osztályokba tartozik a nád, illetve a bitumenzsindely is.

Az elsőfokú hatósági eljárást mindig a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség folytatja le. Ennek keretében egy háromezer forint értékű illetékbélyeggel ellátott kérelmet kell benyújtani a tűzvédelmi hatósághoz, amely ezt követően lefolytatja az eljárást. Fontos, hogy csak ezután az eljárás után alkalmazhatók az E vagy F tűzvédelmi osztályú anyagok tetőfedésként.

Az engedély kiállítása után pedig minden esetben kötelező a szikrafogó felszerelése az égéstermék-elvezetőkre, amelyről a szerelt kéménnyel együtt egy tanúsítványt állítanak ki a szakemberek. A szikrafogó berendezést ezt követően a kéményseprő szakemberekkel kell tisztíttatni, amelyre az ingyenes lakossági sormunka keretében van lehetőség.

Természetesen a szolgáltatás rövidebb időközönként is megrendelhető, de ekkor már térítés ellenében végzik el a tisztítást a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!