Hírek

2017.04.14. 13:25

Litéren friss vízzel locsolják a viseletbe öltözött lányokat

Litér - Itt a közelünkben akad egy település, ahol a XXI. században is fontos dolognak tartják a hagyományok ápolását, így húsvétkor a locsolkodás szokását is.

B. Virág Rita

- A húsvéthoz hozzátartozik a locsolás, locsolkodás - kezdte Pintér Katalin, a litéri Zöldág Gyermektáncegyüttes vezetője. - Pár évvel ezelőtt azt vettük észre, hogy egyre kevesebb gyerek jár locsolni. Aki elment, az is kölnivel, sokan pénzért járták a falut, kezdte elveszíteni az identitását ez a gyönyörű népszokás. Ekkor gondoltuk azt, eljött az idő, hogy méltó köntösbe öltöztessük újra a már meglévő szokásainkat.

A hagyományőrzést is feladatának tekintő Zöldág Kulturális Egyesület másik vezetője, Szabó Sándor, aki a népművészet ifjú mestere, összeverbuválta a kicsiket és nagyokat, és azóta újra a szokásoknak megfelelően tartják a településen a húsvéti locsolást. Vagyis a lányok népviseletbe, táncos ruhába öltözve süteménnyel és saját készítésű hímes tojással várják a locsolókat vízbevető hétfőn.

A táncos lányok, fiúk szép viseletbe öltöznek a locsoláskor. Rokonok,barátok kísérik őket Fotó: Varga Norbert

A fiúk szintén csinos viseletben, csizmában, mellényben, kalapban járják a lányos házakat. Erre az alkalomra megfogadott zenekar kíséretében, hangos énekszóval vonulnak végig a falun. De nem ám kölnivel, parfümmel locsolkodnak, hanem vödrökkel, friss vízzel öntik nyakon a leánykákat. A kiszemelt lány kezét két fiatalember két oldalról megragadja, kivezeti a házból, hiszen odabent nem lehet mindent összevizezni, majd kint az udvaron következik a szertartás. A legénykék a népszokásokhoz hűen, igazi locsolóversekkel készülnek, majd alaposan nyakon öntik a sikongató és menekülni próbáló fehérnépet. Ezután ünnepi süteményekkel, innivalóval köszönik meg a lányok a megöntözést.

A fiúkat, legényeket házról házra kisebb tömeg követi, a szülők, rokonok és barátok fényképezőgépekkel, kamerákkal felszerelkezve, hogy megörökítsék a történéseket az utókor számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!