Hírek

2016.11.27. 21:10

Forralt bor, tea, fahéjillat- karácsonyi vásárok a megyében

Ajka, Balatonalmádi, Balatonfüred, Zirc - Karácsonyi vásár még csak Veszprémben nyílt, a többi városban később pakolnak ki, vagy nem tartanak vásárt.

Marton Attila

Ajkán ugyan a karácsonyi vásár hivatalos megnyitója december 1-jén lesz, a családok már így is szívesen sétálnak az Agórán. A tér közepére tett Mikulás-szánba szívesen ülnek be a gyerekek, a szülők pedig fotózzák őket. A megnyitó előtt is vannak már nyitva faházak, a kilátogatók finom forralt bort szürcsölhetnek és kürtőskalácsot is kóstolhatnak. - A legtöbb árus hétfőn pakol ki, mi az adventi gyertyagyújtás miatt jöttünk ki - válaszolta kérdésünkre az egyetlen eladó, aki ékszereket árult. - A hivatalos megnyitó majd december elsején lesz.

Ajkán szívesen fényképezkednek a Mikulás-szánnal és az óriás rénszarvassal

A forralt borosok és a kürtőskalácsosok már nyitva vannak Ajkán, de a többiek majd csak mától árulnak. Az ajkaiak szívesen sétálnak a városközpontban és készítenek képeket a Mikulás-szánnal és óriás rénszarvassal.

Balatonfüreden nem rendeznek klasszikus karácsonyi vásárt telepített faházikókkal, de a Balaton-parti sétányt szépen kivilágították, a karácsonyi hangulatról pedig a korzón és a Vitorlás téren a gasztrocsemegék finom illata gondoskodik. Forralt bort, rumpuncsot, teát, sült gesztenyét kínálnak a kis kimérések, és több vendéglátóhely is kitelepül az étterme elé gyertyafényes talponállókra kínálva a karácsonyi italokat, süteményeket. Az üzletek Balatonfüreden is meghosszabbított nyitva tartással várják az adventi élményt kereső sétálókat. A Villa advent című programsorozat részeként vasárnap Advent fényei címmel rendeztek táncgálát a sportcsarnokban, ahol meggyújtották az első adventi gyertyát.

Tavaly kevés árus és csekély érdeklődés jellemezte a bakonyi kisvárosban a főtéri karácsonyi vásárt. Idén Zircen a szervezést a Betérő udvar kollektívája vállalta, tájékoztatta lapunkat az egyik szervező, Komlós Ildikó. A helyszín a volt ktsz-udvar lesz. A készülődést már az első adventi hétvégén elkezdték, amikor közös karácsony fadíszítésre hívták a városka lakóit. A kézműves adventi vásárra december 16-23-ig, délelőtt tíz órától este nyolcig várják az érdeklődőket. Lesz sepsiszéki kürtőskalács, kerámia, gyöngy ékszer, csuhé, mézeskalács, lekvárok, szörpök, dzsemek, sajtok bőséges kínálata. Kitelepednek az udvarban lévő boltok is. A gyermekeket mesefigurák - Mikulás, hóember, rénszarvas - várják, aki megéhezik, megszomjazik, fogyaszthat teát, forralt bort, lángost, sült kolbászt. Komlós Ildikó árusként is érintett. Elmondta, szervezőtársaival együtt remélik, jó hangulatú karácsonyváró vásár lesz Zircen, sok vevővel.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számos gyerekprogram színesíti a karácsonyi vásárt Balatonalmádiban, mondta Kovács-Árvai Ágnes, a helyi Tourinform-iroda vezetője. A vásár az első három decemberi hétvégén, szombaton és vasárnap 15 és 20 óra között tart nyitva a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár előtti téren. A mintegy tíz, jobbára helyi árusnál étel- és italfinomságokat, valamint kézműves termékeket, kisebb ajándékokat lehet vásárolni. A vásár nyitva tartásakor a Tourinform-irodában kézműves játszóház várja a gyerekeket, akik december 11-én a Karácsony az erdőn című bábelőadást nézhetik meg.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!