Hírek

2016.10.01. 12:29

Forog a malomkerék

Tapolca - Hosszú évek után újra forog a Malom-tó partján álló malomépület oldalán a kerék, amely azonban már áramot is termel

Tóth B. Zsuzsa

.A hétvégi Pisztráng fesztivál részeként tartották meg a malomkerék avató ünnepségét, amelyen Lévai József alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a tópart, a malomkerék a város szimbóluma is. – nagy öröm, hogy ma átadhatjuk a malomkereket, amely nem csak megjelenésében újult meg a várossá nyilvánítás  ötvenedik évfordulójára, hanem hasznos is, hiszen villamosenergiát termel.

Tapolca azon települések közé tartozik, amelyek  elkötelezettek a megújuló  energia hasznosítása tekintetében – mondta az alpolgármester és megköszönte az épületet üzemeltetőknek, hogy fontosnak tartották megjavíttatni és ilyen módon működtetni a malomkereket.

A malomkereket Szakács Péter atya szentelte fel
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató helyettese, Kóbor György elmondtam, hogy két éve indult el egy együttgondolkodás a megoldás érdekében. A társaságnak is fontos hagyományaink őrzése. A malomkerék elkészültével   az épület kicsit visszakapta  eredeti funkcióját, hiszen hasznot hajt a kerék.  Azt   Tamás Péter ácsmester készítette és Szakács Péter atya szentelte fel. A kerék az épület külső világításához szükséges energia ellátást biztosítja - tudtuk meg a tulajdonos Mezőssy Zoltántól.

 

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!