Hírek

2015.07.23. 14:30

Forintosítják a gépjármű devizahiteleket?

Veszprém - A kormány forintosítást tervez a gépjármű devizahiteleseknél is.

Kovács Erika

Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára szerint a segítség jól jönne, de az átváltási árfolyam a meghatározó.

A kormány a lakáshitelesekéhez hasonló segítséget nyújt a gépjármű devizahiteleseknek – mondta egy minapi sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ezzel megvalósulhat a gépjármű-devizahitelek forintosítása, amely a mostaninál kedvezőbb feltételeket biztosít. A szaktárca első embere kiemelte, a devizában nyújtott gépjármű és személyi hitelek állománya közel 300 milliárd forint, a szerződések száma meghaladja a 200 ezret.

Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára lapunk érdeklődésére az ügyben elmondta, már az elmúlt évben is szóba jött a gépjármű hitelek forintosítása. Elképzelhető, hogy még ebben az évben a kormányzat javaslatot tesz ezzel kapcsolatban. A gondolat akár még jó is lehet. Az ügyben az egyetlen lényegi kérdés az átváltási árfolyam, illetve az átváltás időpontjának megválasztása. Január elseje után a svájci jegybank átváltási küszöb megszüntetése miatt a svájci frank csaknem 20 százalékkal erősödött a forinthoz képest. - A mostani árfolyamon történő átváltás katasztrófa lenne a gépjármű hiteleseknek – vélekedett, hozzátéve, eddig is nehezen kezelhető problémák rögzülnének tartósan. A mostani árfolyamon történő hosszú távú részletfizetés igen megnehezítené az adósok helyzetét. Kovács László szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a jövő héten meghozandó döntése kulcskérdés ebben az ügyben, illetve az hogy az MNB átváltáskor keletkezett esetleges nyereségének mi lesz a sorsa. Emlékszünk, hogy a jelzáloghitelek forintosítása az MNB részére 100 milliárd forint nyereséget hozott. Ezt az összeget a későbbiekben viszont vitatott módon költötték el – mondta a főtitkár. Állítása alapján, ha az MNB a forintosítást ezzel a nyereséggel megtámogatja, a svájci franknál akár 230 forintos árfolyamon is meg lehetett volna oldani a forintosítást. A lakosság érdeke mindennél előbbre való. A gépjármű hitelek forintosításánál a keletkezett nyereséget mindenképpen a megfelelő célra kell felhasználni. Természetesen fontos az ország deviza kitettségének csökkentése, de a családok pénztárcája legalább olyan fontos. Forintosítással egy időben további kedvezmények is szóba jöhetnének, mint például a kamatok maximalizálása, vagy a kezelési költségek önkéntes csökkentése. Az ügyfelek már így is háromszoros árat fizetnek az elértéktelenedett gépjárműveik után- szögezte le Kovács László.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!