Hírek

2016.09.07. 18:10

Folyton változik a tanterv - Nem tesz jót a szakképzésnek

Az idei tanév legnagyobb változása a szakképzésben van. A kilencedik évfolyamon bevezetik a szakgimnáziumi képzést.

Kutasi Zsófia

A diákok érettségi vizsgát és szakképesítést is kapnak, miután befejezték az iskolát, dolgozhatnak, vagy továbbtanulhatnak. Lapunk a megye néhány szakiskolájában és szakközépiskolájában érdeklődött az intézményeket érintő változásokról. A tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója, Szollár Gyula szerint nem jó, hogy néhány évente változnak a tantervek, a szakképzésnek ez nem tesz jót.

A tapolcai Széchenyi István Középiskolában a 2016-17-es tanévben nem indult új képzés. A tavaly indított cukrász képzést idén is elindították, a kétévente egymást váltva induló szerkezetlakatos és hegesztő képzés közül idén az előbbit indították. Szollár Gyula igazgató szerint sajnálatos, hogy két-három évente változik a tanterv.

Szollár Gyula
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A szakközépiskolák szakgimnáziummá alakultak, az ott tanuló gyermekek négy év után érettségit kapnak és szakmát. Aztán még tanulhatnak egy évet és kapnak egy középfokú szakképesítést. Attól függően, hogy mit tanultak addig. Ezekhez új tantervek tartoznak, azok tervezetei adottak egyelőre, véglegesítve nincsenek. A szakközépiskolai képzésnél a diák szakmára iratkozik be, három évig azt tanulja, aztán szakmai vizsgát tesz. Majd két évig még tanulhat és érettségizik, de akkor már szakmai ismereteket nem tanul, csak az érettségi tantárgyait. Négy tantárgyból érettségizik, az ötödik neki a szakmai. A szakgimnáziumban öt tantárgyból érettségiznek, de az ötödik ott is a szakmai ismeret. Sajnos nincs állandóság a szakképzésben. A képzés tartalmilag nem változik sokat, de az óraszámok igen és egy kicsit a tartalom is. Azonban hiányzik az állandóság. Nem hagyjuk kifutni a tantervet,. Ha valamibe belekezdünk, nem tudjuk, hogy öt-hat év múlva is úgy kell-e csinálni. Az előző tanterv szerint tanulók még nem is érettségiztek, de a kilencedikesek már az új tanterv szerint tanulnak - mondta a tapolcai igazgató.

Horváth Attila, a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, rendben elkezdődött a tanév az intézményben, a tankönyvek is időben megérkeztek. Négy kilencedik, ezen kívül két érettségire felkészítő és egy cnc gépkezelői osztály indult szeptembertől. A képzésben hat szakma szerepel, ebből három ösztöndíjas, vagyis hiányszakma. Ezek a gépi forgácsoló, a mezőgazdasági gépész, valamint a szakács. Nem okozott problémát az új rendszer bevezetése, az igazgató elmondta, a Regulyban az átalakítás nem jár jelentős változással.

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájának leendő autószerelői számára az új tanév is zökkenőmentesen kezdődött. A PSZC folyamatosan keres szakoktatókat, tanárokat
Fotó: Polgár Tibor

A Pápai Szakképzési Centrum (PSZC) valamennyi tagintézményében, így a két pápai, valamint az egy-egy várpalotai, zánkai és zirci szakképző iskolájában a megfelelő rendben, különösebb probléma nélkül kezdődött meg a 2016-2017-es tanév - tudtuk meg Sági Istvántól, a PSZC főigazgatójától. Mint mondta, kevés a szaktanár, egyedül ebben küszködnek kisebb-nagyobb nehézségekkel, ezért folyamatosan szakoktatókat, tanárokat keresnek.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziumában nem kellett elküldeni tanárt, sőt, fel kellett venni gépész és vegyész szaktanárt, tájékoztatott Irányi László igazgató. A szakgimnáziumban a diákoknak több a szakmai tárgyuk, ez indokolta a szaktanárok felvételét. Öt kilencedikes osztály kezdte meg idén a tanévet, a diákok a természettudomány tantárgyat heti három órában tanulják. A korábbi fizikai, földrajz, biológia és kémia tantárgyak olvadtak össze az új tantárgyba. A természettudomány tantárgyban egy-egy osztálynak három tárgya van, ebből kap egy jegyet, a negyediket a diák szakmai tárgyként tanulja. A tárgyhoz tankönyv nincs, a tanárok központi ajánlást kaptak, a helyi tantervet ők dolgozzák ki. Rendben elkezdődött a tanév, bár máskor több idő volt a felkészülésre, mondta az igazgató.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Labovszky Tamara: - Jó lenne, ha több szakembert képeznének, megfelelő szakmai gyakorlattal, de csak akkor, ha ők el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, és ha az a hátrányos helyzetűek számára is elérhetővé válik.

Fotó: Kutasi Zsófia

Veinperl Andrea: - Jó, hogy a fiatalok szakmai képzésére több időt szentelnek a középfokú oktatási intézményekben. Porva polgármestere szerint kevés a szakember, ezért különösen szükség van a megfelelő képzésükre.

Fotó: Laskovics Márió

Georgev-Ivanov Tímea: - Mindenképp szükséges a szakképzés megváltoztatása. Sok hiányszakma van, például autószerelő, eladó, ápoló, nővér, orvos. Az ezekhez kapcsolódó szakmai tantárgyakat taníttatnám a feleslegesek helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!