Hírek

2016.03.03. 18:26

Fokozott jelenléttel tudatjuk, hogy megvédjük határainkat

Veszprém – Az elmúlt hónapok újra növekvő számú illegális határátlépőiről, a várható migrációs hullámról, embercsempészekről és a honvédségi jelenlét fokozásáról beszélt Drót László ezredes, az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (AIAK) parancsnoka a Naplónak.

Balogh Ákos

Páncélozott BTR harcjárművek és katonai helikopterek is részesei a honvédség alkalmi kötelékének, cél az erődemonstráció, az elrettentés, a parancsnok szerint sikerrel.

A Bács-Kiskun és Csongrád megyébe települt, határrendészettel foglalkozó rendőri állomány támogatása az alkalmi kötelék feladata. Közös járőrtevékenységeket hajtunk végre az ideiglenes biztonsági határzár (IBH) közvetlen közelében, mélységben közös járőrözési tevékenységet, illetve jelenlétfokozó járőrtevékenységet folytatunk, ezzel tudatjuk az ideérkező migránsokkal, hogy itt vagyunk, és készen állunk arra, hogy megvédjük az IBH-t – mondja Drót László ezredes, az alkalmi kötelék parancsnoka.

Az ezredestől megtudtuk, az általuk észlelt migránsmozgás azt mutatja, hogy az elsősorban Csongrád megyébe illegálisan belépni, azaz a kerítés rongálással történő megbontásával bejönni kívánó személyek száma decemberhez és januárhoz viszonyítva növekszik.

Akár újabb migránshullám is érkezhet, az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék készen áll arra, hogy az érkezőket feltartóztassa, ha kell, tovább bővítik az ellenőrzésben részt vevő állomány létszámát.

Úgy gondoljuk, ha a törvényes útvonalakat lezárják, a törvénytelen bejutások száma meg fog nőni, nyilván arányban a nyugat-balkáni migránsmozgással. Ezekre a területekre a migránsokat nagy valószínűséggel embercsempész hálózatok szállítják rá, olyan ígérettel, hogy bejuttatják őket az országba, de nem tudnak róla, hogy mi itt vagyunk. Csak azért térnek vissza ide, mert ezt ismerik a határzár előtti időszakból – folytatta az ezredes, majd hozzátette: a tevékenységük a megnövekedett rendőri és katonai jelenlét miatt végül nem valósul meg, próbálkoznak vele, egy átlagos éjszaka 10 kerítésrongálás is előfordul, ha véletlenül pedig valaki mégis átjut, az nagyon rövid időn belül a hatóságok kezére kerül.

Mind az ellenőrzést, mind az elfogást is segíti a honvédség egyik Mi-8-as típusú szállítóhelikoptere is, a géppel több repülést hajtanak végre napközben és napnyugta után is, amikor is a fedélzeten utazó megfigyelők különböző éjjellátó és hőkamerás eszközök bevetésével derítik fel a földi tevékenységeket az ideiglenes biztonsági határzár mentén.

Az elmúlt napok példái konkrétan megerősítik a fokozott jelenlét hasznát, több esetben fordult elő, hogy a járőröző BTR harcjárművek és/vagy a helikopter felbukkanását követően a határzár irányába tartó migránsok egyszerűen letettek eredeti szándékukról, és megfordultak... – zárja Drót László ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!