Hírek

2015.11.09. 20:12

Fociórák a suliban: nem kötelező, választható lesz a futballoktatás

Veszprém - A jövőben a labdarúgás is kötelező tananyag lehet az általános és középiskolákban, a legnépszerűbb honi sportágat a testnevelésórák keretében oktathatják majd. Feltételes és nem kötelező módon.

Horváth Gábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nemrég olyan kerettantervet terjesztett elő, amelyben szerepel a labdarúgás oktatása, de ennek bevezetése ahogyan az EMMI fogalmaz: opcionális választható, azaz nem kötelező az oktatási intézmények számára. A tervek szerint több speciális, tematikus tanterv közül lehet választani, de most maradjunk a futballnál, nézzük, megyénkben hol tart a sportág oktatása!

A veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolában is rendkívül népeszerű a futball a gyerekek között. Felvételünkön elöl, középen a 2. osztályos Milán
Fotó: Penovác Kráoly

A gyerekek az intézményekben és az egyesületekben kezdhetik el a labdarúgás alapjainak elsajátítását. Míg az óvodákban a különböző utánpótlás-nevelő klubok vannak jelen, addig az általános és középiskolák saját maguk tartanak foglalkozásokat. A kettő persze nem zárja ki egymást, sok gyermek jár iskolai és egyesületi focira egyszerre. Nemcsak párhuzam, hanem együttműködés is van a felek oktatása között.

A legtöbb veszprémi iskolában van futballképzés (szakkör, délutáni foglalkozás formájában), ahogyan labdarúgó-edzői szakképesítéssel rendelkező pedagógus is akad. – A foci a legnépszerűbb sportok egyike az iskolában, fiúk és lányok körében egyaránt – mondta Barták Péterné, a veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola igazgatója.



– A sportiskolai osztályokban a felső tagozatban kötelező sportágat választani, a felsősök több mint a fele a foci mellett voksolt, de a többi osztály diákjai is szívesen mennek erre a foglalkozásra. Szempont, hogy a futball feltételei biztosítottak, és sok múlik az edzőn is, Zsebe Gábort nagyon kedvelik a diákjai – tudtuk meg az igazgató asszonytól, aki elmondta: a kerettantervől hivatalos értesítést még nem kaptak.


– Hallottam róla és én örülnék neki – válaszolta a Naplónak érdeklődésére Zsebe Gábor, aki rögtön hozzátette: nem elfogult a futballal szemben, bármely labdajáték tantervi oktatását szívesen veszi. A Báthory testnevelője heti 15 délutáni fociedzést tart, 150-en látogatják a foglalkozásokat, fiúk és lányok vegyesen. – Pozitív dolognak tartom a kezdeményezést, de infrastrukturális fejlesztésre szükség volna a megvalósításához – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!